Нашумял със скандална присъда магистрат стана шеф в спецсъда

Откакто се компрометира с делото "Максим Савов", съдия Стоян Тонев израсна в кариерата

Максим Савов със семейството му

Съдия Стоян Тонев бе произведен от Висшия съдебен съвет за заместник-председател на Специализирания наказателен съд. ВСС взе решението без дебат, съобразявайки се с предложението на шефа на спецсъда Георги Ушев. Съдия Тонев доби национална известност заради решението си да даде 3-годишна условна присъда на компютърния специалист Максим Савов. Неговият казус стана христоматиен пример за начина на работа на част пловдивските полицаи, прокурори и съдии.

Савов бе обвинен през януари 2010 г., че въоръжен с нож и "маскиран" с качулка е обрал 484 лева от оборота на пловдивски магазин, заплашвайки продавачката с убийство. Савов бе привлечен към отговорност само на базата на показанията на потърпевшата Магдалина Димитрова, която го "разпознава" дни след грабежа, когато той обичайно влиза, за да си купи кафе. Следва светкавичен арест, при който униформените го "респектират" с викове: "Мълчи бе, наркоман!" и така и не му обясняват каква е причината за задържането му.

Следващите 5 месеца от живота му преминават зад решетките, тъй като за съда се оказва достатъчно, че в жилището му са намерени нож, обувки и тениска, за които продавачката Димитрова твърди, че са на извършителя. Прокуратурата отказва да събира оневиняващите Савов доказателства и го изправя пред съда, а делото се пада именно на районния тогава съдия Стоян Тонев.

Той го признава за виновен, като магистратите дори не си правят труда да сравнят намерените в дома на подсъдимия нож, тениска и обувки с тези от кадрите от местопрестъплението, както и да обсъдят обстоятелството, че при обиска изобщо не е намерена качулка, каквато е носел нападателят.

Пловдивският окръжен съд (ПОС) отменя тази присъда и оневинява Максим Савов с мотиви, че съдия Стоян Тонев е разполагал със "сериозни алогизми и несъответствия в събраните доказателства, поставящи под съмнение съпричастността на Савов, които обаче мълчаливо са били подминати в мотивите".

Оправдателната присъда е подкрепена от заключението на експерти, анализирали видеозаписите, че действителният извършител и подсъдимият Савов имат 10-12 см разлика в ръста, различна ширина на раменете и дължина на краката, походка и движения. Оправдателната присъда е потвърдена и от Върховния касационен съд.

Савов заведе дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург за действията на полицията, прокуратурата и първоинстанционния съд.

След произнасянето на присъдата срещу Савов обаче съдия Стоян Тонев започна да расте в йерархията.

Той кандидатства за съдия в първоинстанционния Специализиран наказателен съд и бе назначен от ВСС. На 26 януари той бе избран и за заместник-шеф на институцията, призвана да съди организираната престъпност в страната.

Освен него Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи други 10 шефове административни съдилища в страната. За девет от ръководните постове кандидатите бяха без конкуренция.

Така за шеф на съда във Видин бе избрана Нели Дончева, Силвия Димитрова ще оглави съда във Враца, Светлозар Рачев – Габрово, Галина Стойчева – Кюстендил, Емилия Георгиева – Пазарджик, Елга Цонева – Русе, Маргарита Славова – Силистра, Владимир Първанов – Сливен и Красимира Цветкова – Търговище.

Кандидатите за шеф на Административен съд-Хасково бяха двама – Петя Желева и Теодора Точкова, която в момента е и.д. ръководител на съда. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев подкрепи Точкова и така с 19 гласа "за" тя бе избрана за втори мандат. В полза на другия кандидат гласуваха трима от членовете на съвета, а един пусна празна бюлетина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?