Нашумялата инсталация "Ентропа" изложена в Прага

Нашумялата инсталация "Ентропа" изложена в Прага

Нашумялата художествена инсталация "Ентропа", която представлява гигантска карта на Европа със сатирично изображение на страните, бе открита в четвъртък вечерта в Прага без цензура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Инсталацията, дело на авангардния творец Давид Черни, е изложена в двора на частната галерия "Докс" с всичките ѝ оригинални модули. Преди това тя бе монтирана в една от сградите на Европейския съюз в Брюксел по повод поемането на ротационното председателство на съюза от Чехия. Откриването ѝ предизвика скандал, като най-засегната се почувства България, защото художникът бе изобразил страната ни като навързани една за друга тоалетни. След официално искане на българската страна инсталацията бе цензурирана, като картата на България бе закрита с черна драперия.

Други страни също се почувстваха обидени от хумора на художника, но не стигнаха до вдигането на дипломатическа скандали. Така например Словакия също протестира срещу изобразяването ѝ като колбас, вързан с връв в цветовете на съседна Унгария, а чешкият президент Вацлав Клаус дипломатично порица посланието като "обидно и двусмислено".

Предшественикът му Вацлав Хавел, напротив, дойде на вернисажа, събрал весела и шумна навалица, продължава агенцията.

"Шокирането и мистификацията са част модерното, постмодерното и постпостмодерното изкуство", заяви бившият президент, застанал до Черни, който се беше "разтроил" благодарение на двама гримирани досущ като него приятели.

Това бе намигане към мистификацията, която художникът спретна в Брюксел. Отначало той бе представил "Ентропа" като колективна работа, създадена съвместно с 26 европейски художници, които бяха представени в каталога на експозицията с фиктивни биографии и измислени изявления. След това той призна, че е правил инсталацията сам в сътрудничеството на двама приятели.

"Ще разкрия още една мистификация - "Ентропа" не е направена от Давид Черни, а от Иржи Пароубек и от мен самия с цел да напакостим на правителството", пошегува се Вацлав Хавел с намек за политическите дразги в Прага.

Пароубек, лидер на Социалдемократическата партия, бе в основата на свалянето на правителството на либерала Мирек Тополанек, който бе принуден да подаде оставка през март по средата на председателството на ЕС след вот на недоверие.

Именно за да протестира срещу новото временно правителство, в което влизат няколко бивши комунисти, Давид Черни реши да премести инсталацията си от Брюксел в Прага преди края на чешкото председателство на ЕС на 30 юни, напомня Франс прес.

Споделяне

Още от Европа