Насилие обхвана Зимбабве след парламентарния вот

ООН, Великобритания и САЩ призоваха страната към сдържаност

Снимка: ЕПА

Насилие обхвана някои райони на Зимбабве след проведените в понеделник парламентарни избори в страната, съобщават световните агенции.

Засега се съобщава за три жертви при безредиците в Хараре, където привърженици на опозицията влязоха в сблъсъци с полицията, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс" и местната държавна телевизия.

Насилието беше предизвикано от забавеното обявяване на изборните резултата, които в крайна сметка определиха като победител управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт, от която бе и доскорошният президент Робърт Мугабе.

Тя спечели две трети от 210-местния парламент – 140 мандата, докато основната опозиционна сила Движение за демократични промени (ДДП) получи 58. Още две места отидоха при малка партия и независим кандидат, а 10 не бяха обявени.

Това бе първият вот, след като управлявалият 37 години диктатор Мугабе бе принуден да напусне властта. За пръв път от 16 г. насам на тези избори бяха допуснати наблюдатели от ЕС и САЩ.

Според очевидци, цитирани от "Ройтерс", войници са открили огън, за да разпръснат привържениците на опозицията, които хвърляли камъни, обвинявайки управляващата партия в опит да манипулира изборните резултати. Според агенцията в четвъртък сутринта по улиците на Хараре е спокойно, войници патрулират из столицата, а много магазини още не са отворили.

Междувременно ООН, Великобритания и САШ призоваха обществото и институциите в Зимбабве за сдържан отговор на насилието.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова политическото ръководство и народа на Зимбабве "към сдържаност и отхвърляне на насилието във всичките му форми, докато изчакват уреждането на споровете и обявяването на изборните резултати", предаде Ройтерс.

"Обезпокоени сме от съобщенията за случаи на насилие в някои части на Зимбабве", заяви говорител на Обединените нации пред репортери.

"Бихме искали да напомним на управляващите и на политическите партии за поетите от тях ангажименти, за обещанието за мир, както и за етичния кодекс за гарантиране на мирен изборен процес", допълни представителят на ООН.

Посолството на САЩ в Хараре призова армията на Зимбабве да прояви сдържаност при разпръскването на протестиращите. Призивът бе отправен в туит, в който се казва, че САЩ са дълбоко обезпокоени от последния развой на събитията в страната.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?