Насилие помрачи изборите в Индия

Най-малко двайсет и един души са убити, а 50 са ранени при инциденти по време на първия тур от днешните парламентарни избори в Индия, предаде ДПА.

Експлозии на бомби и противопехотни мини, полицейска стрелба, сблъсъци между съперничещи си политически групи и нападения от маоисти помрачиха изборния ден в седем от общо 16 щата, където днес се гласуваше.

Един полицай беше убит и близо 13 души ранени в конфликтния северен щат Кашмир, след като въоръжени лица, най-вероятно ислямисти, са атакували избирателни секции.

Въпреки спорадичното насилие обаче избирателната активност достигна 50-55 процента. Първите социологически проучвания след края на изборния ден сочат преднина за управляващата партия Бхаратия джаната.

Над 177 милиона души гласуваха в днешните избори, за да изберат 140 депутати. За първи път в Индия всички гласове се подават на електронни машини.

Общият брой на гласоподавателите в най-голямата демократична държава в света е 650 милиона. Общите избори траят три седмици и се охраняват от близо 400 000 полицаи и служители на реда.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: