Насилието в Близкия изток няма да повлияе на САЩ за Ирак

Малко вероятно изглежда президентът на САЩ Джордж У. Буш да се отклони от плановете си да нападне Ирак, въпреки драматичното засилване на насилието в Близкия изток, което може да подкопае шансовете му да спечели подкрепа от арабски съюзници.

Консервативни арабски режими поискаха да бъде сложен край на израелско-палестинската криза преди да се обмисля евентуална атака срещу Ирак.

Но Буш не дава признаци, че ще спре, дори след подновяването на палестинските самоубийствени атентати тази седмица и израелската обсада на главната квартира на Ясер Арафат.

Широко възприето е мнението, че ситуацията може да се промени, само ако палестинските екстремисти извършат т.нар. от Израел "мега-атака", като убият десетки хора, или ако Израел отстрани палестинския президент Ясер Арафат.

Израел обяви, че обсадата на главната квартира на Арафат на Западния бряг цели единствено да го изолира, а не да го отстрани след два самоубийствени атентата в рамките на два дни. След атаките палестинската автономна власт поднови призивите си за спирането на подобни нападения.

"САЩ определиха своята посока и не са зависими от принципната обстановка в района", каза Гералд Щайнберг, ръководител на програма за уреждане на конфликти към израелския университет Бар-Илан.

"Отзиви за всичко, което се случва в Близкия изток определено се чуват, но израелско-палестинският конфликт продължава вече години наред и е смятан за част от обстановката." Той не коментира дали нещо може да промени този сценарий.

Друг израелски стратегически експерт обаче, който поиска анонимност, каза: "Голямо влияние може да окаже единствено една мега-атака или ако Израел прогони Арафат."

Палестински служители казаха също, че не очакват покачването на насилието в Близкия изток да повлияе съществено на намеренията на Буш.

"Имаше време, когато събитията тук биха били от значение за американската администрация, но не и за сегашната", каза палестинският политически аналитик Махди Абдел Хади.

ИЗРАЕЛЦИТЕ СТОЯТ В СЯНКА

Буш заклейми Ирак като част от "оста на злото" и иска да острани президента Саддам Хюсеин.

САЩ настояват Ирак да бъде разоръжен и искат Съветът за сигурност на ООН да приеме твърда резолюция за последиците, които Багдад трябва да посрещне заради 12-те години открито неподчинение, както смята Вашингтон.

Правителството на Израел е едно от малкото, които изцяло подкрепят американските действия срещу Ирак. Според политически източници израелски служители не взимат отношение по въпроса за Ирак, за да не усложнят ситуацията или да попречат на евентуален удар на САЩ.

"Колкото по-малко говорим, толкова по-добре," каза израелският премиер Ариел Шарон в интервю за израелски вестник по-рано този месец.

Палестинците са против американски удар срещу Ирак. Някои израелски служители казаха, че палестински екстемистки групировки може да имат интерес от подклаждане на насилието, за да подпомогнат каузата на Ирак.

"Възможно е те да се опитват да създадат ситуация, която да усложни американските планове за удар срещу Ирак", каза високопоставен израелски служител.

Палестинците обаче отхвърлят това мнение. "Няма причина. Във Вашингтон дори не са заинтересовани да чуят какво става тук", каза Абдел Хади.

Някои израелски коментатори предполагат, че Шарон се е отказал да отстрани Арафат със сила, заради натиск от Вашингтон да не прави нищо, което може да усложни нещата. Според други интересите на САЩ и Израел към Ирак така или иначе съвпадат до голяма степен.

"Вашингтон ще поиска от Шарон да поддържа конфликта с палестинците в нормални граници и да не прекрачва границата", каза Чеми Шалев, коментатор в израелския всекидневник Маарив.

Щайнберг обаче каза: "Между САЩ и Израел има изключително взаимно разбирателство за общото влияние на събитията и съответната реакция на Израел. И двете държави са против изненадите"./

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?