Насилието в Хомс продължава, десетки нови жертви

Обсъжда се наблюдателна мисия на Арабската лига и ООН

Бомбардираният Хомс

Сирийските сили за сигурност убиха десетки при ракетен и минометен обстрел на град Хомс, който бе подновен в четвъртък. Няколко квартала в третия по големина сирийски град се държат от противниците на президента Башар Асад.

Опозиционни активисти съобщиха, че силите за сигурност на режима затягат обсадата на Хомс и подготвят мощна офанзива.

 

Градът изчерпва запасите си от храна, лекарства и гориво за отопление. Изградените от армията контролни пунктове около града пречат на доставките през последните 10 дни.

 

Десетки снайперисти стрелят от покривите на сградите по всичко, което се движи. Улиците са пусти, а единствените превозни средства, които минават по тях, прекарват убити и ранени.

 

Въпреки призивите на международната общност, Башар Асад не спира насилието, а според различни източници жертвите вече надхвърлят 6000 души.

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че Арабската лига ще изпрати отново в Сирия мисията си от наблюдатели. В момента се обсъжда възможността и за обща наблюдателна мисия на Арабската лига и ООН.

 

Тези идеи ще бъдат представени за обсъждане на Съвета за сигурност на ООН в идните дни, заяви Бан Ки-мун. Той нарече катастрофално ветото на руснаците и китайците на резолюцията за Сирия. Бан посочи, че това вето насърчава Дамаск да води война срещу собствения си народ.

 

В същото време външните министри на страните от Арабската лига се готвят да обсъдят на среща в Кайро на 12 февруари евентуално признаване на Сирийския национален съвет за основна опозиционна група, съобщи ДПА, позовавайки се на саудитския в. "Ал Шарк".

 

Тази стъпка се основава на направено наскоро изказване на саудитския външен министър Сауд ал Фейсал, че признаването на сирийската опозиционна организация ще се извърши в "арабска рамка", посочва вестникът, цитирайки неназовани арабски източници.

 

Министрите ще потърсят също решения за спешно спиране на кръвопролитията в Сирия.

 

Белият дом от своя страна отхвърли призива на Русия за разговори между правителството на президента Башар Асад и бунтовниците.

 

"Още в първите дни на тази ситуация в Сирия имаше шанс пред режима на Асад да започне диалог с опозицията. Вместо да се възползва от тази възможност, Асад брутално смаза собствения си народ. Ние не смятаме, че тази възможност е актуална все още. Ясно е, че Асад е направил избор и този избор доведе до смъртта на много сирийци, включително невинни деца", каза говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Франс прес.

 

Западът реагира остро, след като Русия и Китай наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща мерките срещу протестите за демокрация в Сирия.

Споделяне

Още от Свят