Наско Рафайлов спряган за вътрешен министър и шеф на НСО

Депутатът от НДСВ и шеф на подкомисията за контрол над спецслужбите Наско Рафайлов е спряган за шеф на националната служба за охрана след отстраняването на ген. Димитър Владимиров. Рафайлов отрича да се е прецелил в поста на генерала. Според източници на Дарик радио наесен той ще оглави вътрешното министерство, а Георги Петканов ще стане шеф на Сметната палата.

Така Петканов ще получи сигурен пост с 9-годишен мандат в случай, че НДСВ не участва в следващото управление. В същото време година преди изборите МВР ще бъде оглавено от бивш шеф на РДВР-Варна, одобряван и от БСП, и от СДС.

Според източници от синята партия, цитирани от Дарик, причината за рокадата в политическото ръководство на МВР било намерението за тясно сътрудничество между НДСВ и синята партия на парламентарните избори догодина, а от СДС отдавна настояват за оставката на Георги Петканов заради реставрацияата на кадри на ДС в службите.

Оставането на ген. Димитър Владимиров на директорския пост в НСО вече е невъзможно след скандала с над 10 гардове, засечени че работят паралелно за президента, премиера, парламентарния шеф и главния прокурори и за сенчести босове. На разговора при президента Първанов във вторник Владимиров е получил предложение да се пенсионира на есен, според публикации в медиите. Надеждата е дотогава управляващите най-после да приемат и нов закон за НСО, в който да се уредят правомощията и контрола над службата.

СДС: Владимиров ще бъде пенсиониран

11 дни след информацията за връзка на служители на НСО с представители на криминалния свят парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша на свое заседание ген. Димитър Владимиров. Той щял да представи отчета си по случая и наложените санкции.

Бизнес дамата Ваня Червенкова е на разпит в Столичната следствена служба. По непотвърдена официално информация на "Нова телевизия" тя е извикана заради скандалните разкрития за нерегламентирани контакти на 13 гардове от НСО със съмнителни лица. Тя трябва да даде показания по следствено дело, което трябва да изясни нерегламентираните контакти на уволнените служители на НСО. Според публикации, именно Червенкова е подала сигнала за това, че служители на НСО са контактували със скандалния радио водещ Боби Цанков. В пресата бяха изнесени данни, че Червенкова разполагала с разпечатки с номерата на Боби Цанков. Скандалът започна само ден след взрива в кооперацията, в която живее радио водещият. Тогава от МВР беше уточнено, че един от гардовете му бил настоящ служител от НСО, а другият - бивш. Червенкова е основен свидетел по делото за измами срещу радио водещия.

"Не е нормално ген. Владимиров да проверява себе си, заяви за Дарик радио Йордан Бакалов от СДС, който е член на вътрешната комисия и прогнозира, че генералът, чиято оставка СДС поиска, ще бъде освободен и поясни, че Владимиров ще бъде пенсиониран.

В една демократична страна най-лесно е да се иска оставка, но нека това стане след задълбочен анализ на случилото се. Ген. Димитър Владимиров е сериозен човек и сам може да прецени доколко той трябва да подаде или не оставка, коментира обаче Валентин Милтенов от НДСВ пред БНР.

Милтенов подчерта важността на анализа, който ще бъде направен, за да бъде взето и правилното решение. Искам да чуя направения от ген. Димитър Владимиров отчет, който е бил представен на президента, премиера и председателя на Народното събрание. Когато се знаят повече факти, ще бъдат задавани и конкретни въпроси по случая, каза още Милтенов.

Спряганият за наследник на Владимиров депутат Наско Рафайлов посочи, че темата с НСО се преекспонирала в медиите, а имало въпроси, на които не е необходимо да се отговаря публично.

"Искаме точна обстоятелствена част, да се дадат пълни данни", изтъкна Рафайлов и подчерта, че ще питат кои от нивата на управление са изпаднали в бездействие, какви ще бъдат санкциите и какви мерки ще се предприемат.

БСП слага ръка над НСБОП

Паралелно с рокадата в НСО, управляващите замислят отстраняване и на директора на НСБОП ген. Румен Миланов. За неговия пост, както и при назначението на плевенския ген. Илия Илиев за директор на Национална служба "Полиция", вътрешният министър Георги Петканов се е договорил с БСП да постави сегашния шеф на РДВР-Пловдив ген. Валентин Петков.

БСП критикува остро НСБОП преди месеци заради неуспехи в борбата с престъпността, но тогава бе сменен само ген. Васил Василев. Сега социалистите - една година преди парламентарните избори, които искат да спечелят на всяка цена, са намерили подходящ заместник и на Миланов, коментират антимафиоти.

За заместник-директор в НСБОП се спряга сегашният шеф на РЗ БОП - Плевен подп. Мирослав Николов. Николов бе номиниран за заместник на ген. Илиев, но назначението се осуети след като съпругата на съдия Валери Цветанов го обвини, че заедно с убития вчера собственик на хотел "Ростов" Людмил Конов са изнудвали мъжа ѝ. За да бъде назначен плевенския антимафиот, от "Черни връх" ще си тръгне подп. Красимир Младенов, наблюдаващ борбата с контрабандата и терора.

Причините за смяната му са две, според източници на Mediapool - Младенов е наблюдавал работата на антитерористите в НСБОП, които две години са подслушвали и следили "бизнесмените" Боби Цанков и Ваня Червенкова, засекли си колегите си от съседната служба НСО, но началниците им Младенов и Миланов не са информирали за това държавни глава. Втората причина е в контрабандните канали, които евентуалните бъдещи управляващи искат да контролират още преди да влязат във властта. В случая, както и при рокадата в националната полиция, антимафиоти съзират кадруване лично на зам.шефа на БСП и бивш плевенски кмет Румен Петков.

Зам. директорът Венелин Великов щял да остане в НСБОП, защото се ползвал с доверието на главния прокурор и БСП.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?