Наследникът на империята "Самсунг" получи пет години затвор за корупция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ли Джае-йон, наследникът на южнокорейската технологична империя "Самсунг" (Samsung), която включва и най-голямата в света компания за смартфони, бе осъден на пет години затвор за даване на подкупи, свързани с корупционния скандал, довел до отстраняването от власт на южнокорейската президентка Пак Гън-хе.

В петък съдът го призна за виновен и за незаконно присвояване, укриване на активи в чужбина, укриване на печалба и лъжесвидетелстване, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Обвинението настояваше да присъда от 12 години затвор.

Адвокат на обвиняемия съобщи, че няма да приеме решението и ще обжалва, предаде Ройтерс.

Съдебното решение може да бъде обжалвано два пъти, уточни АП. Други ръководители на "Самсунг", срещу които бяха повдигнати обвинения по делото, също бяха обявени за виновни.

Петгодишната присъда е една от най-дългите, давани на южнокорейски бизнес лидер.

Сеулският централен окръжен съд постанови, че финансовата помощ на "Самсунг" към организации, управлявани от Чхуе Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка, представлява подкуп, включително 7.2 милиарда вона (6.4 милиона долара) спонсорство за ездаческата кариера на дъщерята на Чхуе Сун-сил.

Процесът продължи шест месеца.

Арестуваният през февруари Ли Джае-йон бе обвинен, че е предложил подкупи на обща стойност 38 милиона долара на четири организации на Чхуе Сун-сил в замяна на подкрепа от правителството за корпоративно сливане, което е укрепило контрола на Ли Джае-йон над "Самсунг" в решаващ момент, отбелязва Асошиейтед прес.

"Самсунг" не отрича прехвърлянето на корпоративни средства. Ли Джае-йон обаче се обяви за невинен при съдебното изслушване. Той каза, че не е знаел за фондациите и даренията, за които са отговаряли други хора.

49-годишният милиардер Ли Джае-йон е вицепрезидент на "Самсунг", но на практика ръководи основаната от дядо му компания, след като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година.

Бившата южнокорейската президентка Пак Гън-хе, замесена в поредица от скандали, бе свалена от власт през март. Тя и приятелката ѝ Чхуе Сун-сил в момента са подсъдими.

Стотици шумни, непреклонни поддръжници на Пак Гън-хе се бяха събрали пред съда по-рано в петък, за да настояват за освобождаването на Ли Джае-йон.

Компанията, основаната през 1938 година от дядото на Ли Джае-йон, е известна в цяла Южна Корея и е символ на възстановяването на страната от бедността след Корейската война 1950-53 година, припомня Ройтерс.

С годините обаче се превърна и в олицетворение на близките отношения между политиците и големите семейни компании, които бяха въвлечени в редица скандали

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?