Наследница на жертви на Холокоста спечели рекордна компенсация

Наследница на жертви на Холокоста спечели рекордна компенсация

Американски федерален съд поиска от швейцарски банки да изплатят 21,9 милиона долара на членовете на семействата на две жертви на Холокоста. Никога преди американски съд не е присъждал толкова голяма компенсация по единичен иск, съобщи Ройтерс.

Жертвите – мажоритарни акционери на австрийска захарна рафинерия преди Втората световна война – са предали акциите за съхранение в швейцарска банка през 1938 година.

Под нацистки натиск неназованата банка е предала акциите им на германски инвеститори, когато двамата мъже били арестувани.

В сравнение с отсъдената сега компенсация, предишната, възлизаща на 4 милиона долара, изглежда нищожна.

Най-голямата присъждана компенсация трябва да бъде изплатена на 89-годишната Мария Алтман, която е завела иск от името на 14 наследници на две жертви на Холокоста – чичо ѝ Фердиданд Блох-Бауер и Ото Пик.

В 52-страничното решение на съд се посочва, че банката, чието име не е назовано, е предала интересите на клиентите си от еврейски произход и е позволила на нацистите да овладеят сметките им.

Оцелялата от нацистките гонения Мария Алтман сега живее в Лос Анджелис. Тя също така атакува и австрийското правителство да ѝ плати 150 млн. долара обезщетение за картини, взети от нацистите, сред които портрет на леля ѝ, рисуван от Густав Климт.

Американският съдия Едуард Кормън постанови компенсацията на Алтман да бъде покрита от сумата (1,25 милиарда долара), която швейцарските банки през 1998 г. отделиха като специален фонд за компенсация на жертвите на Холокоста и техните роднини. Швейцарските банки бяха обвинени, че са предали под нацистки контрол стотици милиони долари, принадлежали на еврейски компании.

Съдебният трибунал каза, че размерът на обезщетението е уникално голям, тъй като казусът представлява драстичен случай на предателството на швейцарските банки спрямо техните еврейски клиенти.

Рекламирайки се като убежище за евреите в Европа по отношение на тяхното имущество, швейцарските банки са прехвърлили собствеността на евреите на нацистите, за да спечелят тяхното благоразположение, обясниха магистрати.

Банките, сред които UBS AG и Credit Suisse Group, обнародваха сметки, които са се съхранявали в трезорите по време на Третия Райх. От фонда вече са изплатени 254 милиона долара компенсации.

При учредяването на фонда Швейцария обяви, че плащанията са жест на солидарност и не представляват компенсации.

Споделяне

Още от Свят