След задкулисна сделка между Сръбската прогресивна партия и социалистите

Наследници и съюзници на Милошевич поемат управлението на Сърбия

Президентът Николич връчи на Ивица Дачич мандат за формиране на правителство

Ивица Дачич

Наследникът на Слободан Милошевич на председателския пост на Социалистическата партия на Сърбия ще е новият сръбски премиер. Назначението му ще е резултат от задкулисна сделка между социалистите и Сръбската прогресивна партия, спечелила най-много гласове на последните парламентарни избори.

В четвъртък спечелилият президентските избори доскорошен лидер на прогресивната партия Томислав Николич връчи на лидера на социалистите Ивица Дачич мандат за формиране на правителство.

"Убедиха ме, че са формирали парламентарно мнозинство", каза Николич. В правителството ще влязат, освен коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, и Сръбската прогресивна партия, Обединени региони на Сърбия и вероятно още някои представители на гражданите в сръбския парламент, добави той.

Президентът подчерта, че който и да състави правителството, Сърбия ще върви по европейски път.

Дачич, чиято партия бе трета по броя на местата в парламента, получени на изборите на 6 май, отхвърли предложенията да продължи коалицията с досегашния си партньор, Демократическата партия на загубилия президентските избори Борис Тадич.

След парламентарния вот още на 8 май първоначално социалистическата партия официално даде подкрепата си за общо правителство с премиер Борис Тадич. После двете партии започнаха преговори, които се проточиха повече от 7 седмици.

Преди няколко дни сръбските медии започнаха все по-категорично да твърдят, че "Дачич подготвя остър завой". Като причина за завоя се сочеше "щедрото предложение" отправено от и.д. председател на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич, лидерът на социалистите да поеме премиерския пост в случай, че се откаже от коалиция с Демократическата партия.

Медиите писаха и pа евентуалната подялба на ресорите. Според неофициална информация социалистите ще получат, освен поста премиер, и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването и образованието. Обединени региони на Сърбия на Младжан Динкич получават икономическите министерства, а спечелилата най-много гласове на изборите Сръбска прогресивна партия - външните работи, отбраната и европейската интеграция.

Така след загубата на президентския пост Демократическата партия, която бе  гръбнакът на две предишни сръбски правителства, окончателно отива в опозиция.

Новото парламентарно мнозинство ще има 131 депутати, но е възможно към тях да се присъедини и някоя от малките партии.

В четвъртък Ивица Дачич, цитиран отелектроннотоиздание на белградския в."Блиц", обеща,че кабинетът ще бъде формиран "много бързо". "Утре ще организирам среща със Сръбската прогресивнапартия, а през следващите дни и с всички други партии с цел дасе запознаят с главните точки в програмата на бъдещотоправителство, което оставя възможност към нас да се присъединяти други партии", каза Дачич на брифинг пред сградата напрезидентството.

Дачич изтъкна, че коалицията, която води, е билаизправена пред въпроса дали желае да поеме отговорността заръководство на правителството.

"Всеки, който се занимава професионално с политика,разбира, че Сърбия трябва да бъде силна, да брани своитеинтереси, да продължи по пътя на европейска интеграция, дапродължи да се бори с организираната престъпност и корупцията. Това са цели, общи за много партии. Вземайки това предвид,приехме да поемем отговорността аз да застана начело направителството", каза Дачич и добави, че при преговорите за правителство след изборите никога не е поставял като условиеличната си кандидатура за премиер.

"Това не беше нашето главно условие. За нас е по-труденотговорът на въпроса защо да не приемем програмата на Сръбскатапрогресивна партия", каза той.

Лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачичпоиска днес мандат за съставяне на новото сръбско правителство,което маркира завръщането на бившите съюзници на покойнияСлободан Милошевич на власт за пръв път след свалянето на диктатора от власт в народен бунт през 2000г., пише Асошиейтед прес в четвъртък, цитирана от БТА.

Президентът Николич се срещна с Дачич, за да го одобриофициално като мандатоносител на новото правителство, което щевключи социалистите, националистите на Николич и малкацентристка партия. По-рано тази седмица Дачич отблъсна съюзниците си демократи,най-голямата поевропейска партия в Сърбия и избра да формираправителство с националистите на Николич, които са подкрепяни от Русия. Въпреки че Николич и неговите националисти твърдят, чеса променили позициите си от антизападни в проевропейски, новотодоминирано от националисти правителство вероятно ще забавичленството на Сърбия в ЕС и ще увеличи руското влияние наБалканите, отбелязва Асошиейтед прес.

Дачич, който беше говорител на Милошевич по време навойната, отблъсна демократите, след като националистите мупредложиха да  го направят премиер.Социалистите и националистите бяха свалени от власт заедно сбившия си лидер Милошевич по време на улични протести презоктомври 2000 г. Шест години по-късно Милошевич почина в килиятаси в Хага по време на съдебния процес срещу него, воден вМеждународния трибунал за военните престъпления в бившаЮгославия.

Ирония на съдбата е, че завръщането на власт на бившитесъюзници на Милошевич идва точно 11 години, след като бившиятлидер, обвинен в предизвикване на кървавите балкански войни прездеветдесетте години, бе екстрадиран в трибунала за военните престъпления от управляващите тогава в Сърбия демократи, коментира АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?