Насред протестите Борисов свиква близо 4000 партийци от ГЕРБ в София

Управляващата партия до последно пази в тайна предстоящата си национална конференция

Насред протестите Борисов свиква близо 4000 партийци от ГЕРБ в София

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събира в сряда извънредно в София членове на партията от цялата страна, сред които депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места. Мащабното събитие на управляващата партия, в което ще участват около 4-5 хиляди души, до последно бе държано в тайна от медиите, но дори и от участници в него. Официалната информация от пресцентъра на ГЕРБ се появи във вторник привечер, след като в интернет изтече вътрешна кореспонденция за организирането на Националната конференция в София Тех парк и инструкции към присъстващите.

Обикновено за подобни мащабни събития на най-голямата партия се знае значително по-рано и организацията не става в последния момент, както е в случая - събитието до последно да не е е обявено пред медиите и да няма заявен дневен ред.

В разпространеното по-късно съобщение се казва само, че "пред участниците в конференцията ще говори и председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов".

Първоначалната неофициална информация беше, че на партийното събитие няма да бъдат допускани журналисти и то ще бъде излъчвано във Фейсбук страницата на партия ГЕРБ. По-късно от пресцентъра на ГЕРБ уточниха, че журналисти ще бъдат допускани.

Според различни данни, в конференцията ще участват над 4000 представители на ГЕРБ. В интернет се появи документ, с който националното партийно ръководство свиква актива от всички 265 общини и посочва в какъв формат трябва да са представени те.

На областните координатори било разпоредено партийците да пристигнат с автомобили, а не с автобуси, за да не будят подозрение. За целта е създаден график за пристигане и паркиране. Подобни инструкции породиха съмнения дали първоначално целта не е била събитието да остане в тайна.

Очакванията са премиерът да изнесе надъхваща реч, в която да коментира кризисната ситуация с протестите и да потвърди намерението за пълен управленски мандат.

Конференцията започва в 12 ч. на 5 август, но регистрацията на участниците – три часа по-рано.

Националната конференция се организира на фона на продължаващите протести срещу правителството и главния прокурор. Преди ден проучване на "Алфа рисърч" показа сериозна ерозия в подкрепата за ГЕРБ. При твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ има подкрепата на 26.7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. партията на премира Бойко Борисов спечели 33.54% от гласовете.  

Преди по-малко от месец Борисов обсъди ситуацията с ключови министри и кметове от партията, но в далеч по-камерен състав от подготвяното за сряда събитие. Тогава коментираните варианти не предвиждаха Борисов да остане премиер, но в крайна сметка никой от тях не се осъществи. Вместо това премиерът поиска оставките на "министрите на ДПС" – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Обяснението бе, че областните координатори искали да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Оставките им бяха отложени във времето, а мотивът министри на ДПС изчезна от обясненията на ГЕРБ още преди те да се разделят с постовете си.

На 10 юли ГЕРБ свика друго партийно събирие, което обаче беше под формата на корнтрапротест в отговор на многохилядния протест с искане за оставката на кабинета и главния прокурор. Тогава от ГЕРБ обявиха, че присъстващите, които бяха докарани организирано с автобуси от цялата страна, се събрали, за да поздравят правителството за добре свършената работа покрай приемането на България в Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната. Скрийншотове от чат, който е кръстен "КЛУБОВЕ ГЕРБ", обаче показа, че партията е организирала събитието и "присъствието е задължително"

Националната конференция на ГЕРБ в сряда идва и на фона на обяваенто за края на септември учредяване на партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. През последните месеци напрежението в партията на Борисов се изостря. По рано този месец пък около 50 членове на ГЕРБ във Видин напуснаха партията. Сред тях бе и бившият кмет Огнян Ценков, който обяви, че за него ще бъде чест да участва в евентуален нов политически проект на Цветанов. След това имаше брожения и в структурата в Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?