Настилките, фасадите и климатиците в София - по стандарт

Правилата за външния вид на сградите ще се прилагат първо по ул. "Граф Игнатиев"

Столичната община планира да въведе правила за външния вид на сградите първо по ул. "Граф Игнатиев". Сн. Mediapool

Стандарти за настилките, които се поставят в града, смята да въведе Столичната община.

Освен това през следващата година би трябвало да стане факт и наредбата за фасадите на сградите, която първо ще засегне собствениците на здания по ремонтиращата се в момента ул. "Граф Игнатиев", както и по пресечките ѝ - "Шишман", "Шести септември" и "Солунска". Тя ще засяга цветовете и материалите, които се използват по фасадите на сградите и дори растера на дограмата. Ще въвежда и правила за поставянето на климатици.

Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков във вторник. Идеята за подобни правила е от повече от година. От средата на тази обаче вече има законово основание за въвеждането им - промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които са факт от няколко месеца. През януари стандартите ще бъдат предложени за обсъждане от политическото ръководство на общината, а след това и от гражданите и бизнеса, обясни Здравков при представянето на приоритетите в работата си за следващата година.

Той добави, че целта е правилата за настилките да се прилагат при ремонти на улици и тротоари, дори и ако те се правят от частни инвеститори. "Да се знае в града какви типове настилки се използват, а не пред всяка нова кооперация да се слагат различни плочки - кой, каквито е намерил в търговската мрежа", обясни арх. Здравков. В момента на много места в града един и същи тротоар е направен с няколко вида настилки, като често плочките пред търговски обекти или кооперации са поставени от собствениците и се различават с тези, сложени от общината преди години.

Здравков добави, че стандартите за външния вид на сградите ще включват освен изисквания за вида на материалите, цвета на мазилката и на дограмата и такива за поставянето на климатиците. Основните правила за тези уреди щели да са да не капят, да не шумят и да не се виждат.

Подобни изисквания искаше да въведе и предходният главен архитект на София - Петър Диков. През 2012 г. той предложи да се сложи ред в поставянето на тези уреди и да се забрани да се слагат така, че външните тела, тръбите и кабелите да се виждат. След сериозна критика идеята еволюира в изискване, което да бъде заложено в типовите проекти при бъдещото саниране на старите блокове.

Правилата за фасадите трябва да включват и изисквания за рекламите и фирмените надписи. Идеята е да не се допускат големи, светещи или мигащи букви, например.

От думите на Здравков сега се разбра, че новите правила за фасадите ще се прилагат поетапно. Първо за собствениците на здания по улиците в центъра, които общината в момента ремонтира. Хората щели да получат гратисен период, за да изпълнят изискванията на общината, ако външният вид на имотите им в момента ги нарушава. Какъв ще е той трябва да реши общинският съвет. В бъдеще според Здравков въпросните изисквания могат да се разпрострат не само в центъра, но и по кварталите. Защо не да се спре и санирането на парче, допълни арх. Здравков.

Общината ще направи и схема за разполагането на преместваеми обекти, маси и столове към заведенията по ул. "Граф Игнатиев" след ремонта. Целта е наемателите и собствениците да знаят предварително дали пред техния обект се разрешава поставянето на маси, или не. Схемите щели да са с фиксирани параметри, а не да се одобряват на парче за всеки отделен случай.

Споделяне

Още по темата

Още от България