Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Настойчивите опити за налагане на синдикрация*

(Или как синдикатите се опитват да заменят парламента с тристранката)

36 коментара

През последните дни синдикалното опълчение в страната започна да извира отвсякъде – не се движат влакове, сипят се заплахи и се готвят протести, а синдикалните лидери са на турне при депутати, министри и разбира се, премиера.

В основата на напрежението е предложението за покачване на пенсионната възраст – тема, която синдикатите считат за своя и не признават правото на други да разсъждават по нея. Нещо повече, с последните си изказвания синдикатите вече публично признаха, че искат да се ограничат законотворческите правомощия на депутатите (избрани от народа) и да се прехвърлят такива към т. нар. тристранка.

През годините поведението на синдикатите неизменно е в посока на придобиване на повече власт – чрез регламенти в кодекса на труда, чрез колективни трудови договори и тяхното разпростиране, чрез минимални осигурителни прагове, чрез засилваща се роля на тристранката.

По всяко едно от тези направления се наблюдава сериозно движение. Кодексът на труда става все по-дълъг и обхватът му се разширява (с регулиране, например, на надомната работа), колективните трудови договори се превърнаха в приоритет за синдикатите (липсата на такъв е и официалната причина за стачката в БДЖ) и се постигна тяхното насилствено разпростиране в няколко сектора, осигурителните прагове ежегодно се покачват, тристранката вече обсъжда всякакви въпроси (например пакета с антикризисни мерки от 2010 г.) и го играе като второ правителство или парламент.

Всичко това често се представя като нормална европейска практика или диалог между социалните партньори, но всъщност става дума за придобиване на власт по втория начин – не с избори, а чрез законови и процедурни хватки.

Една такава теза е винаги трудно да бъде доказана, особено пред недотам заинтересован слушател. В крайна сметка, хората имат и по-важна работа (например да работят и да издържат семейство) от това да следят постоянно какво се случва в тристранката или как се разпростират колективните трудови договори.

Ето че сега тезата вече няма нужда от доказване, тъй като се доказа сама. Синдикатите стигнаха дотам, че на практика показаха истинското си лице и разкриха искреното си желание да абсорбират власт.

На последното провалено заседание на тристранката, председателствано от министър-председателя, синдикатите официално са представили своите предложения за ограничаване възможностите на депутати да променят закони и за превръщане на тристранните споразумения в норми. Синдикатите са предложили да се ограничи законотворческата дейност на депутатите, която засяга трудови и осигурителни проблеми, плюс такива на жизненото равнище, тоест всичко, обвързано с доходите.

С други думи депутатите, според предложението, няма да имат власт по тези въпроси, а всяко такова решение ще идва от тристранката.

Друго предложение е споразуменията между социалните партньори да придобиват стойност на норма, тоест да бъдат закон.

С други думи, споразуменията на тристранката да стават автоматично закон, а парламентът да си се занимава с други теми, които нямат общо с труда, осигуряването или жизненото равнище на хората.

Тези предложения могат да бъдат прочетени в по-сух вариант на сайта на КНСБ или да бъдат чути в по-откровен вариант тук.

Така направените предложения минават всякаква граница на адекватност. Синдикатите напълно сериозно предлагат да приватизират законотворческата дейност по отношение на трудовите и осигурителните въпроси. Това предложение е толкова противоконституционно, че дори излиза от обхвата на Конституционния съд – то лежи някъде извън конституцията и демокрацията.

Самата изпълнителна власт всяка седмица се разхожда до парламента, за да убеди депутатите за различни законови промени. Дори министър-председателят няма властта да приема закони и е зависим от парламента. Самите депутати пък са в правото си на законодателна инициатива и всъщност властта е изцяло в тях. Утре те могат да гласуват какъвто си решат закон и дори да свалят правителството. Но ето че синдикатите са над тези неща – техните споразумения ще бъдат закон, а депутатите в случая не са толкова важни.

Пример е мечтата на синдикатите укриването на осигуровки да се криминализира и всеки, които не плаща осигуровки, да бъде вкарван в затвора. Тази идея присъстваше в споразумението за пенсионната реформа от миналата година и ако синдикалната демокрация бе просъществувала тогава, то сега тя щеше да е закон – не защото така са решили депутатите, а защото споразумението щеше да е норма. Така би работила синдикалната демокрация.

Самата идея укриването на осигуровки да се криминализира вече бе пробвана преди повече от 10 години и бе обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Решение №14 на КС от 23 ноември 2000 г. е красноречиво: правото на труд стои над правото на обществено осигуряване. В решението на КС пише, че “държавата е длъжна да гарантира това право (правото на труд и възнаграждение – бел. ред.), а не да създава юридически пречки пред съществуването му”.

Всъщност конституционните противоречия на синдикатите и различни форми на “социален” диалог са позната тема – преди няколко месеца Конституционният съд обяви за противоконституционно присвояването на лични партиди от професионалните пенсионни фондове. Решение №7 на КС от 31 май 2011 г. звучи направо обидно за поддръжниците на присвояването – отхвърля не само текстовете, но обявява за несъстоятелни изпратените становища в подкрепа на промените. В решението на КС ясно е записано, че “държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните правоотношения”.

Имайки предвид синдикалните неволи с Конституционния съд, нищо чудно скоро да видим ново предложение – КС да не се произнася по трудови и осигурителни въпроси, тъй като това е приоритетно синдикална тематика и не ѝ е работа на демокрацията да се намесва...

*Заглавието е на Mediapool

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #36

  Интересно е да се разбере кого представляват тези синдикати? Аз лично не познавам нито един човек, който да е член на някакакъв синдикат.Крайно време е да се направи едно преброяване на членската им маса и по този начин да се узакони тяхната адекватност съотв.неадекватност и големината на субсидиите, защото сигурно не се издържат тези кресливи юнаци от членски внос.Няма да е лошо и сметната палата да се запознае с тяхната дейност.Ленин е казал-Профсоюзи школа комунизма-ама ние нали не искаме комунизъм!Не съм съгласен с моите данъци да издържам неграмотници като деловодителката Мика Зайкова например-от секретния отдел на М-вото на химияята и металургията.!

 2. Анонимен
  #35

  Страхотна статия - браво!

 3. BLM
  #34

  Синдикатите са официалното лице на мафията. Справка - САЩ.

 4. Анонимен
  #33

  Г-н Ганев е абсолютно прав.В БГ синдикатите много повече вредят отколкото помагат. Те са бранители на статуквото в името на съществуването и добруването на техните ръководства. Аз не съм съгласен с парите от моите данъци да се издържат губещи държавни предприятия.

 5. tim
  #32

  Браво, чудесна статия!!!

 6. Анонимен
  #31

  Подкрепям мнението на N 29!!

 7. Анонимен
  #30

  Този безродник нещо през живото си да е създал? петата колона в страната, която създаде условията за голямото крадене.Такива трябва да се ленчуват с камъни ,както е в някои арабски държави.Да ,но за това са нужни достойни хора,мъже!Има ли мъже в България?! ПОДОБНИ ТИПОВЕ И ХОМОСЕКСУАЛИСТИ СА НА МОДА ДНЕС

 8. Анонимен
  #29

  Колкото и да ругаете,аз съм съгласна с написаното!Синдикалните лидери-колко са такива,отделен въпрос,са се вживели в ролята на месия.Определено има сериозно отстъпление от демократичните принципи у нас.Пример-задължително членство в синдикат.Аз съм човек от научните среди.За научна и образователна степен-доктор-получаваш 120 лв.,ако не си член на синдикат-40 лв.Не съм против работещите да отстояват правата си,но не харесвам т.н.синдикален натиск.Изпълнителната власт носи отговорностите за държавата.

 9. Анонимен
  #28

  А премиерът ще подаде оставката на кабинета си на 31 ноември! Така искат синдикалните лидери Пачо Димитров и Манолов! Дали са му и ултиматум: Нито ден по-късно!

 10. Анонимен
  #27

  Вярно бе, всички се готвят за националната стачка на 30-и ноември! Мой приятел ми казва, че като минал в неделя следобяд пред КС, някакви пискливи и несинхронизирани гласове, ама старчески, пеели Интернационала и като стигнали до С Интернационала света ще победииим... се изложили и една баба се помолила: Евгени, стига с тази пущина, вече 4-и път го пеем, ама не става! Тази сутрин пък от помещение на САС се чувало командирското Тихоо! Мира, дай тон! Янева, излез от строя, разваляш ми впечатлението! И после се започнало: Друужна пеесен днес да екне !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.