Настоящият и бившият шеф на КРС на съд заради скандала с радио К2

Прокуратурата внесе в петък в Софийския градски съд обвинителен акт срещу настоящия и бившия шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и Георги Александров заради скандала с лиценза на радио К2. Според държавното обвинение с бездействието си двамата са помогнали на фирмите "Гео Адвайзърс" и "Радиокомпания Си Джей" да набавят облага от лиценза на радио К2 без да имат право на това.

Според публикации в медиите двете фирми са близки до бизнесмена и медиен магнат Красимир Гергов.

През 2007 година "Гео адвайзърс" купува от управителя на радио "Вива" Борис Павловски лицензиите за радиоразпръскване без да е уведомен същинския собственик на радиото фирма "Ганимед" ООД. На тази честота по това време започва да се излъчва радио К2, каквото е намерението на собствениците от "Ганимед".

Тъй като лицензията не може да бъде препродавана, Павловски, без да уведоми собственика на радиото, подава молба в СЕМ и КРС тя да бъде прехвърлена на "Гео адвайзърс".

В началото на 2007 година СЕМ излиза с решение за прехвърляне, но КРС не го потвърждава. Впоследствие, Павловски решил в качеството си на управител със старо пълномощно да прехвърли цялата собственост на свое име. След успеха на това начинание, той отново прехвърля лицензията на "Гео адвайзърс" и КРС потвърждава новия носител на правото за радиоразпръскване.

След подадени жалби ВАС излиза с изрично постановление за спиране изпълнението на решенията на СЕМ и КРС. Въпреки това КРС вписва "Гео адвайзърс" като носител на лицензията. Малко по-късно на честотата на радио К2 започва да излъчва радио "Мелъди".

В периода от 12 март 2007 година до 14 декември 2008 година двамата шефове на КРС не се съобразяват със съдебното решение и не отнемат лиценза на "Гео адвайзърс" и радио "Мелъди".

Пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото Севдалин Цанков заяви, че "Гео адвайзърс" и "Радиокомпания Си Джей" са се сдобили с контрола върху радиото по "меко казано неправомерен начин".

Според приложените към делото експертизи заради "престъпленията" по служба на двамата фирмите са реализирали приходи от близо 1.23 млн. лева за периода от близо 2 години. Прокуратурата обвинява Божков и Георгиев, че не са си изпълнили задълженията именно с цел двете фирми да получат тази материална облага.

"От деянията, извършени от Александров и Божков са могли да настъпят немалки, вредни последици за "Радио Вива”, изразяващи се в невъзможност да излъчва радио програма в София на честота 93.9 мегахерца и да осъществява дейност като търговец", се казва в обвинителният акт.

Радио К2 е наследник на лиценза на радио "Вива". Шефът на радиото Илиана Беновска вече обяви публично, че настоящият шеф на КРС Веселин Божков ѝ е поискал рушвет от 300 000 евро, за да изпълни разпореждането на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?