Настояваме ЕС да фиксира точен график за България

Срещата на Върха на ЕС през декември да фиксира 2004 г. за край на преговорите с България, са настояли външният министър Соломон Паси и евроминистър Меглена Кунева по време на срещите си в Брюксел. Двамата участват в междуправителствената конференция за европейската конституция.

Според Паси и Кунева, за нашия преговорен процес е особено важно на последния за италианското председателство Европейски съвет през декември т.г., държавните и правителствени ръководители на 15-те страни от съюза да декларират категорична политическа воля за край на преговорите с България догодина.

Има голяма вероятност в заключителния документ на ЕС през декември, 2004 г. да бъде посочена като срок, който и ЕС си поставя за цел, уточни министър Кунева, цитирана от БНР. Приетата на предишната среща на ЕС формулировка, валидна и в този момент, гласи, че 2004 г. е целева за България, а ЕС подкрепя българските амбиции.

При срещите си с гръцкия външен министър Георгиус Папандреу и с министрите по европейските въпроси на Гърция и Франция, Паси и Кунева са получили уверения, че Атина и Париж ще ни съдействат за приемане на по-категорично заключение. Според министър Кунева, след като то стане факт, ще може да се работи и за получаване на оперативна пътна карта за финалния етап от преговорите, както и да се постигне договореност присъединителният договор да се подпише през първата половина на 2005 г. Така ще има достатъчно време за ратификация на договора от парламентите на 25-те страни членки на ЕС, колкото ще бъдат след половин година, и България ще бъде сигурна, че ще стане пълноправен член на съюза от началото на 2007 година, обясни Кунева.

В оповестения преди 2 седмици Стратегически доклад за разширяването на Европейската комисия е записано, че България и Румъния трябва да подпишат общ присъединителен договор преди края на 2005 г., за да изпълнят целта да се присъединят към ЕС през 2007 година.

Соломон Паси и Меглена Кунева казаха още, че смятат да изложат българските очаквания пред колкото е възможно повече министри от страните-членки на ЕС, дошли на междуправителствена конференция в Брюксел.

В декларация пред Европейския парламент в Страсбург, италианското председателство на Евросъюза в лицето на зам.-министъра по европейските въпроси Антониони споменасред задачите на Европейския съвет през декември и фиксиране на графика за приемането на България и Румъния, съобщи БНР.

Европейският съвет през декември ще трябва да се произнесе по състоянието на преговорите с България и Румъния на базата на наскоро публикуваните доклади за напредъка и Стратегическия доклад за разширяването и да фиксира времева рамка за приключване на преговорите и за приемането на двете страни, заяви Антониони от името на италианското председателство.

Преди това, председателят на Европейската комисия Романи Проди, говорейки за финансовите перспективи на ЕС посочи, че през 2007-ма ЕС трябва да има 28 държави членки и че е необходимо още през 2006 г. всички финансови инструменти да са готови за функционирането на разширения съюз.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?