Настроенията против елитите в Европа не премахват разделението между десница и левица

Настроенията против елитите в Европа не премахват разделението между десница и левица

Европейци от всички политически лагери изразяват отрицателни настроения към елитите, но тези настроения не премахват разделителната линия между десница и левица, която е по-важна за хората, показва анкета на независимия американски институт Пю, цитирана от Франс прес.


Институтът Пю определя като популисти европейците, за които "обикновен човек би решил проблемите на страната им по-добре от излъчен с избори политик" и според които "повечето избрани представители на властта не вземат предвид мнението на гражданите".


Анкетираните също така трябва да се самоопределят по идеологическа скала от 0 до 6, където левицата е от 0 до 2, центърът е 3, а десницата е от 4 до 6.


Популистите в Европа "са по-недоволни и разочаровани от институции като националния им парламент или ЕС", отколкото непопулистите. Състоянието на икономиката или въздействието на имигрантите върху обществото също ги тревожат повече.


Въпреки това те продължават да гласуват за партии по разделителната линия между десница и левица. "Различията между десницата и левицата са по-важни от популистките възгледи", особено по отношение на имигрантите, ролята на държавата в икономиката и правата на хомосексуалните или жените, се отбелязва в допитването.


С други думи, различията по тези въпроси между десницата и левицата се явяват по-големи от различията между популистите и непопулистите, констатира Пю.


Анкетата е извършена сред 16 114 европейци от осем страни: Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Швеция, Дания и Холандия между 30 октомври и 20 декември 2017 г.


Институтът е подредил анкетираните в шест групи: леви популисти, центристки популисти, десни популисти, класическа десница, класическа левица и класически център.

Споделяне

Още от Европа