Настроенията за смяна на Станишев в БСП се тушират заради предсрочните избори

Сн. БГНЕС

Заминаването на Сергей Станишев за Брюксел и отмятането му от думата, която бе дал пред партията и пред избирателите си, че няма да става евродепутат, доведе до поредното искане на оставката му, от една страна, и до обясненията на висши партийци, че преди извънредните избори тя е слабо вероятно да се случи, от друга. Това показва проверка на Mediapool сред социалистите в сряда.

 

Засега единствената сигурна предстояща промяна по върховете на БСП е евентуалната смяна на някои членове на тясното партийно ръководство. Такъв мандат получи Станишев на предходното заседание на Националния съвет на левицата. Според неофициална информация от тясното ръководство най-вероятно ще бъдат сменени поне двама души – Красимир Янков и Емил Костадинов.

 

"Какво обаче ще постигне подобна смяна? В Изпълнителното бюро отдавна сме преминали на уведомителен режим на работа и решенията ни се съобщават от председателя, а не се вземат с гласуване?", заявиха членове на ръководството на партията.

 

"И в самото Изпълнително бюро има напрежение срещу него, дето уж всички там сме подбирани да сме уморени", заявиха още източници на Mediapool. Напрежението започнало да се нагнетява още с лансираната идея за "задължително гласуване", която Станишев не подложил на обсъждане в бюрото, минало през съобщението му за "избори през юли", което бе посрещнато на нож от цялата партия, и завършило с решението му да замине за Брюксел.

 

Според тях каквито и промени да се направят в ръководството, не засегнат ли лидерския пост, става дума за "козметика".

 

От друга страна дори най-големите опозиционери намират за много слаба вероятността Станишев да бъде сменен преди предсрочните избори. "Нямаме особено време, ясно е че краят започна с поредното му отмятане от обещание и търсене на лично спасение, но едва ли ще разтурим цялата партия и ще започнем да се караме преди избори", обясниха от "Позитано" 20.

 

Все още съществува вариантът БСП да се яви на предсрочния вот с нещо като "и.д. лидер", твърдят други. Според тях нищо не пречи Станишев да остане лидер на партията, но да даде ясен знак, че подготвя отстъпление. "Нека бъде формално лидер, но да остави други хора да вършат работата и да не се налага", призовават по-умерените вътрешни опозиционери. Според техния сценарий, така след изборите, когато стане ясно какъв пост е получил Станишев в Европа, ще може да си тръгне по-достойно от БСП.

 

Тази опция обаче била категорично отхвърлена от председателя на лявата партия, който на последното заседание на Изпълнителното бюро ясно дал да се разбере, че никой няма да има право да върши задълженията му към партията в България.

 

В средите на БСП се обсъждат и още две варианта. Първият е свикването на извънреден конгрес, който спешно да смени лидера, но идеолозите на тази опция си дават ясна сметка, че няма да съберат необходимата подкрепа в Националния съвет, който може да свика висшия партиен орган.

 

"Другата ни възможност е да вкараме точка за смяна на лидера на редовното заседание на конгреса, което ще одобрява платформата за предсрочния вот. Но и това е малко вероятно да се случи, защото е трудно да се намери единна и силна кандидатура, която да обедини голямата част от членовете на конгреса", обясниха привържениците на радикални промени в БСП.

 

В крайна сметка по-голяма част от социалистите се надяват лидерът им да получи примамлива оферта за европейски пост, който на практика да го направи несъвместим със задълженията му към БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България