Наташа Кампуш разкри нови подробности от живота си в плен

Наташа Кампуш разкри нови подробности от живота си в плен
Австрийската телевизия излъчи в сряда вечерта интервю с Наташа Кампуш, момичето, чиято съдба привлече вниманието на обществеността миналата година след като новината за успешното ѝ бягство на 23 август обиколи света. Това предаде в четвъртък кореспондент на БТА.

На 2 март 1998 г. 10-годишната Наташа Кампуш бе отвлечена на път за училище от Волфганг Прикопил и бе смятана за безследно изчезнала. Всъщност девойката е прекарала 3096 дни в специално подготвено за тази цел подземие и е държана от похитителя си в пълна изолация от околния свят. Първото телевизионно интервю с Кампуш беше излъчено през септември.

Новото интервю на  австрийската телевизия съдържа детайли от живота ѝ, прекаран в подземието. В продължение на осем години ежедневието на момичето е било белязано от насилието, упражнявано от психически лабилния похитител, изпадащ в състояние на ярост, сравнима с яростта на тригодишно дете. "Но има разлика дали едно тригодишно дете напада някого, крещи му, изпада в състояние на ярост и троши всичко наоколо си или това е силен мъж, висок 1,72 м", разказва Кампуш.

След отвличането ѝ, Наташа била затворена при абсолютна тъмнина, като ѝ е било обяснено, че е погребана жива. От страх, че ако заспи, ще ѝ се случи нещо лошо, 10-годишното момиче е прекарало денонощия с отворени очи, трескаво мислейки как може да се измъкне, дали няма да умре от глад и студ.

Най-голям е бил страхът ѝ да не се случи нещо на похитителя, защото тогава е сигурно, че никой не би я открил. Тя го описва като много стиснат, особено що се отнася до храната, на няколко пъти е била застрашена от гладна смърт. От страх да не ѝ спре храната, Наташа е прикривала зъбобол и други оплаквания. За да я държи в пълно подчинение и страх, че ако се опита да избяга, ще убие родителите ѝ и членове от семейството, Прикопил непрекъснато наблюдава фамилията на Наташа и докладва за видими новости.

В течение на времето обаче връзката постепенно се променя, Кампуш става по-силната и през последните месеци двамата правят излети, ходят дори на ски. Кампуш установява, че е отвикнала да общува с хора и не намира смелост да потърси помощ. Докато на 23 август миналата година, пусната в градината на къщата да почисти колата с прахосмукачка, успява да избяга при съседи и да поиска връзка с полицията.

Веднага след като откри липсата ѝ, Прикопил се самоуби. Кампуш премина през серия от лечебни сеанси с психолози, за да се адаптира след 8-годишния плен.

Споделяне

Още от Европа