Натирен от Борисов зам.-министър стана евродепутат на ГЕРБ

Натирен от Борисов зам.-министър стана евродепутат на ГЕРБ

Помолен от премиера Бойко Борисов да подаде оставка заради конфликт на интереси през април 2010 г. зам.-министър на земеделието и храните е новият депутат на ГЕРБ в Европейския парламент. Постъпването в институцията на Преслав Борисов бе обявено от пресслужбата на ЕП по повод започналата в Страсбург първа пленарна сесия за годината, съобщи БТА.

Преслав Борисов заема място в групата на ЕНП/ГЕРБ, след като Илиана Иванова бе избрана за български представител в Европейската сметна палата в Люксембург. Той ще бъде член на делегациите на ЕП в комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия и за връзки с Израел.

Новият евродепутат бе заместник на земеделския министър Мирослав Найденов по-малко от година, след като през април 2010 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че го е помолил да подаде оставка. Министър-председателят тогава обяви, че не харесва работата му, независимо че назначението на Преслав Борисов стана по негово лично предложение и то преди дори да бъде избран Мирослав Найденов като земеделски министър.

Тогава Преслав Борисов се съобрази с молбата на премиера и без коментари си тръгна от поста, но неофициалните твърдения бяха, че е отстранен заради конфликт на интереси и предложени от него поправки в законите за земята и за съхранение на зърното, които обслужват бизнеса на фамилията му. Баща му Пламен Борисов обработва 40 хил. декара ниви в Добруджа, а фирмата му "Дефко" притежава най-голямата зърнобаза в Североизточна България. Братът Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско.

В официалната биография на Преслав Борисов днес се посочва само, че е магистър по бизнес администрация от Бъкингамския университет, учил е агрономство в Лесотехническия университет в София, владее английски и руски език.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?