Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Натиреният от Борисов шеф на СОС бе заменен с надежден кадър на ръба на процедурата

Опозицията гневна за намесата на "банкянския велможа" в общинските дела

13 коментара
Натиреният от Борисов шеф на СОС бе заменен с надежден кадър на ръба на процедурата

В Столичния общински съвет (СОС) избухна мощен скандал след принудителната оставка оставка на председателя му Елен Герджиков, уличен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като политически неблагонадежден, и форсирания избор на нов председател, който опозицията ще обжалва. Във вторник Елен Герджиков изненадващо подаде оставка, а в сряда Бойко Борисов обяви, че Герджиков напуска по негово искане, защото не отговорил на критиките на опозицията, че столичният градски транспорт е доведен до фалит.

В четвъртък, още на първото заседание след оставката, ГЕРБ предложиха с извънредна точка в дневния ред за нов председател да бъде избран общинският съветник Георги Георгиев, който според запознати е харесан от Борисов за бъдещ кандидат-кмет на ГЕРБ на мястото на Йорданка Фандъкова.

Георгиев бе избран на поста с таен вот, проведен на ръба на процедурните правила. Общинските съветници от "Демократична България" и независимият съветник Борис Бонев не участваха в гласуването.

От ДБ обявиха, че ще обжалват избора с мотив, че е нарушена процедурата.

Бонев: Групата на ГЕРБ е в пълна зависимост от банкянския велможа

"Точно в деня на Независимостта на България се демонстрира по най-безочливия, циничен, нагъл и безобразен начин пълната зависимост на групата на ГЕРБ от един банкянски велможа, който в лудостта си поради поредните загубени избори си позволява да се меси в независим орган и да уволнява председателя на общинския съвет. Това е изключително груба намеса, погазване на демократичните принципи и на волята на хората, гласували на Елен Герджиков", коментира Борис Бонев от "Спаси София".

Той риторично попита защо столичният кмет Йорданка Фандъкова не присъства на заседанието, за да поеме отговорност за намесата в дейността на СОС.

"Къде е г-жа Фандъкова, не се ли интересува? Защо вече втори ден не е казала нито дума", каза той.

А след това се обърна директно към Фандъкова, с уговорка, че "знае, че слуша заседанието", което се провеждаше онлайн:

"Вие сте пионка на Борисов, очевидно не сте кмет на София. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя".

"Малини на амбразурата"

Бонев добави, че едни "малини на амбразурата" и подобни, които иначе биха се юрнали с патос и крещене да защитават демократичните принципи, "сега не просто си мълчат позорно, но се и опитват да защитят това решение". Той призова общинските съветници от ГЕРБ да напуснат групата.

Отпор на критиките се опита да даде Малина Едрева от ГЕРБ, която явно се разпозна в "малините на амбразурата".

"Много пъти съм казвала, г-н Бонев гледайте себе си, вижте как да организирате вашето движение и да се явите на всеки следващи избори, защото това е демокрацията. Точно вие да говорите за лицемерие, много моля запазете го за вътрешните си разговори. ГЕРБ получава доверието на софиянци 10 години подред. Това важи и за г-н Елен Герджиков, на когото благодаря за всичко, което сме постигнали. Оставката е личен акт и всеки решава дали да я подаде", каза тя.

ДБ: Намесата на Борисов е унизителна за гражданите

"Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и "патриотите", т.е. управляващите града ни 12 години, да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на столицата, което прикрива далаверите на Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция", обяви Грети Стефанова от "Демократична България".

Според нея много хора са помислили, че Герджиков е решил да се оттегли наистина по лични причини и са били потресени от обяснението на Борисов:

"Много хора помислиха, че това е решение, взето заради многото гафове в управлението на София. Вместо това една тежко корумпирана и останала настрани политическа сянка, нарицателна за тежка зависимост, отново се появи и обяви, че лично е изгонил председателя на втората най-значима институция в София".

"Георги Георгиев е лицето на арогантността. Да, Георги Георгиев има качества и е готов да изпълни всички заръки на Бойко Борисов", коментира и Методи Лалов от ДБ.

"Ако някой умее да се самозабравя, то това е Георги Георгиев. Ако някой е гледал комисията за бюджет на СОС, той е видял поведението на Георгиев. Квалификациите и дипломите не са всичко, преди всичко стои правовата държава. Време е граждани да излезете пред общината, хиляди трябва да дойдат и е време и Георгиев и Фандъкова да си събират партакешите от общината", допълни Лалов.

"Очаквах и Фандъкова да подаде оставка по негово решение ( на Бойко Борисов- б.а.). Очевидно ГЕРБ се окопават в местната власт", каза Калоян Паргов от БСП.

Георги Георгиев избран на ръба на правилата


Георги Георгиев и Йорданка Фандъкова в кухнята на Бойко Борисов

След 13 часа Комисията за произвеждане на тайни гласувания започна вота по гласуването на Георги Георгиев за нов председател на местния парламент, въпреки възраженията на ДБ, че това става в нарушение на процедурата . В 15.30 часа бе обявен резултатът. Георгиев получи поста с 36 36 гласа за от 44 гласували, а 8 бюлетини бяха невалидни. Кандидатурата му не бе подкрепена от "Демократична България", БСП и независимия Борис Бонев.

По процедура всички зам.-председатели на СОС е трябвало да подкрепят съвместно извънредната точка за избор на нов председател. Зам.-председателят от ДБ Борислав Игнатов обаче не е подписал документа. Освен това се оказа, че зам.-председателят от "Патриоти за София" Борислав Иванов е подписал и внесъл предложението сутринта преди сесията на СОС, а не ден по-рано, както твърдят от ГЕРБ, уточниха от "Демократична България".

"Такова предложение няма, не съществува, тъй като не е подписано от всички", заяви Борислав Игнатов. Затова съветниците от ДБ отказаха да участват в гласуването на нов председател.

Веселин Калановски обяви, че ДБ ще обжалва вкарването на точката в дневния ред, тъй като противоречи на правилника за дейността на СОС.

"Не мога да разбера този пристъп на неизбежност и спешност. Няма логично обяснение изборът на нов председател да се прави през глава. Това е пълен абсурд. Доста срамно е това, на което се налага всички да присъстваме и да участваме", добави общинският съветник Яна Тодоранова.

Фандъкова: Стана модерно размяната на лични обиди и квалификации в политиката

Изненадващо, в подновеното в следобеда заседание на Столичния общински съвет се включи кметът Фандъкова, която за пръв път коментира оставката на Герджиков, с когото работят заедно от 2007 г.

"За много от вас тази оставка беше изненадваща, но в последните месеци в групата на ГЕРБ водехме разговори за промяна - как тя да стане по-активна и по-ефективна. Това не са лесни разговори, но са необходими. Включително и вчера разговарях с г-н Герджиков", заяви Фандъкова и отбеляза какви полезни инициатива имал Герджиков през годините.

"Благодарение и на неговите усилия в последните години успяхме да привлечем млади, образовани и активни хора в Столичната община и в СОС. Знаете, че аз също избрах млади хора за заместник - кметове. Георги Георгиев е част от тези млади и активни членове на групата на ГЕРБ - СДС. Поздравявам го за избора. Неговата задача няма да бъде лесна, но съм убедена в неговия професионализъм и желание да намира решения на предизвикателствата", каза Фандъкова.

Тя изрази огорчение, че чула "много лични нападки и обиди" по свой адрес:

"Напоследък е модерно политиката да се превръща в място за размяна на лични обиди. Показа го и последният парламент. Но се надявам СОС да се опази от тази зараза. Никога не отговарям на агресията с агресия. Не си позволявам да отправям и лични обиди, защото всички ние сме избрани от гражданите на София и обидите към някого, всъщност са обида и към големи групи хора".

Фандъкова добави, че пред СОС стоят два важни въпроса - градският транспорт, който е най-сериозно пострадалия сектор от пандемията и "Топлофикация - София".

Фандъкова информира, че по-рано е имала среща с министъра на транспорта относно разпределението на средствата от държавния бюджет за подкрепа на превозвачите. Тя е настояла компенсация да получи и общинското дружество "Столичен автотранспорт" ЕАД.

Преди изказването на кмета думата взе Георгиев, който благодари за доверието на колегите си, както и за това на Фандъкова, благодарение на което е влязъл в листата на ГЕРБ.

"Ще работя за това да възстановим политическия диалог и конструктивния дух в СОС. Вратата ми ще бъде широко отворена за всеки от вас, защото софиянци очакват резултати", заяви Георгиев.

Герджиков подал оставка с чувство на облекчение

За първи път Елен Герджиков коментира оставката си публично във фейсбук в сряда вечерта. Той посочи, че е подал оставка "с чувство на облекчение".

"Странно нещо е политическата отговорност - за едни е треска, за други - греда.

Отдавна имам намерение да поема моята. Близките ми, а и кметът, знаят това. Но чувството за морален ангажимент към хора, с които съм работил повече от десет години и с които освен грешки, сме направили и немалко добри за София неща, ме караше да изчаквам по-нормална политическа ситуация.

Така че, макар да не стана по този начин, вчера подадох оставка с чувство на облекчение.

Пожелавам успех на всички, които обичат града ни и работят за него."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ефрейтора
  #13

  Една дама/с приближение/ ЛИДЕР/малий.../на ДБ в Общинския съвет , каза буквално следното :" Имат един , двама гласа повече...ами това е смешно и недопустимо да си гласуват така" . Психодесно разсъждение на квадрат...

 2. Мазен Кумунис
  #12

  Изключителна журналистика на Медия-та. На високо интелектуално ниво. "Натитреният...." ;)

 3. 1984 година
  #11

  И сега кой е кмет - сикаджийската мутра или самоковската пача? Колко ще ги чакаме още да крадат и унижават София? Народе???? Нека "чегъртането" да започне СЕГА!!!

 4. ImBlack
  #10

  После Г-н Кирил Петков ще разправя, че имало почтени и в ляво, и в дясно. Почтени няма в лидерски, авторитарни партии! В тях има лидер, тесен кръг от отбрани блюдолизци, които се надпреварват да забавляват лидера с това, кой е по-Лоялен Мазньо и останалото са безгръбначни торби с ла*на. Така е то.

 5. Boris Kamov
  #9

  Единственото което ДБ може и прави е да бойкотира и да вдига врява. Върши го вече повече от година с надеждата да се докопа някакси до власт. Ама нещо не върви работата - колкото и да е глупав българина, все пак вижда с кого си има работа. Справка: Последните електорални допитвания...

 6. redoven.chitatel
  #8

  Досега имах добро мнение за младежа Б.Б. Но езикът, който използва?! Доброто ми мнение беше дотук!

 7. Рим
  #7

  Това е последният общински съвет на София, в който герп е някакъв фктор...

 8. асен
  #6

  защо свинемутрата не е в ареста за раздадените на зелено милиарди? това не е ли безстопанственост или няма значение? докато този не влезе в ареста, ще продължава да се разпорежда!

 9. необвързан
  #5

  Сега последно кой е кмет на София? Самоковската пача или сикаджийската мутра.

 10. bgp
  #4

  На ПРОСТАКА борисов Мутренски , му орязват ден след ден , достъпа до държавните ресурси , с които той разполагаше като със собствени !!!! Но му остана София ,..... контролът над София е все още негов !!! И понеже диктаторският му нагон , вече няма как да се прояви на държавно ниво ,...... го избива да вършее в Софийската управа !!! ПРОСТАКЪТ борисов Мутренски , страхливецът Диктатор , лъжец , трябва да бъде усмирен с белезници и съд !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.