Натиск да се спре ползването на паметници на културата за съмнителни мероприятия

Натиск да се спре ползването на паметници на културата за съмнителни мероприятия

Председателят на националния комитет "Съзидание" Иван Гранитски заяви във Велико Търново, че комитетът ще отправи официално искане до Министерството на културата и ще лобира в парламента историческият храм "Св.40 мъченици" и други шест средновековни църкви в Арбанаси, които не са действащи, но имат статут на публична държавна собственост, да бъдат предоставени за стопанисване и управление на Българската православна църква, предаде БТА.

Според Гранитски нерешеният проблем със собствеността създава условия за скандали, породени от недопустима употреба на национални паметници, а инцидентът със сватбата на телевизионната водеща Миглена Ангелова е само началото на този процес.

По този повод народната представителка от НДСВ Мариана Костадинова заяви пред БТА, че нейната парламентарна група ще внесе питане до министъра на културата Стефан Данаилов дали с разрешението за провеждането на сватбения обред директорът на НИМ Божидар Димитров не е нарушил статута на историческата църква, според който тържествени богослужения се провеждат само на големи християнски и национални празници.

Историческият храм "Св.40 мъченици" бе спасен от разрухата и обновен със средства от държавния бюджет, с широката подкрепа на великотърновската общественост и дарители от страната и чужбина, включително и от ЮНЕСКО.

Статутът на църквата е ясно регламентиран и никой няма право да предоставя този символ на българската държавност за частни партита на хора с много пари, коментира народната представителка.

Самата Българска парвославна църква обаче също допуска обреди и дейности, несъвместими с вероизповеданието – например след панихидата на застреляния през 2003 г. бизнесмен Илия Павлов столичният храм „Св. Неделя“ бе затворен и вътре се е състоял масонски ригуал. Павлов е погребан в параклис в манастира „Св. Никола“ в Арбанаси.

Директорът на НИМ също има по-широки възгледи за предназначението на историческите паметници. Тази година бе пуснат комерсиален видоклип с Божидар Димитров, който се разхожда из поверения му музей с чаш вино, за да рекламира продукцията на един винпром.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?