Натискът срещу шотландския правосъден министър се засилва

Натискът срещу шотландския министър на правосъдието Кени Макаскил, който реши да освободи осъдения на доживотен затвор за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи, се засилва, съобщи ББС. В понеделник Макаскил защити решението си пред шотландския парламент, който бе свикан извънредно.

Лейбъристите, консерваторите и либералните демократи поискаха по време на заседанието от Макаскил да обясни как възнамерява да поправи вредите, които според тях са били нанесени на репутацията на Шотландия в света заради освобождаването на Меграхи.

Това е третият случай в 10-годишната история на шотландския парламент, когато лятната му ваканция, която по принцип свършва в началото на септември, бива прекратена предсрочно. Предишните два пъти бяха през 2000 и 2002 г., съответно по повод кончината на бившия шотландски премиер Доналд Дюър и на британската кралица майка.

Шотландският министър на правосъдието реши да освободи по здравословни причини Меграхи, който страда от рак на простатата в последен стадий. Той бе осъден на доживотен затвор и най-малко 27 години строг тъмничен режим за атентата срещу Боинг 747 на "ПанАм" на 21 декември 1988 г. над Локърби. При взрива загинаха 270 души, повечето от които американци.

Според Макаскил решението за освобождаването на Меграхи, което бе остро критикувано от САЩ и близките на загиналите, е правилно и се базира на шотландската юридическа система.

Споделяне

Още от Свят