Полша предупреди

Натискът срещу Украйна може да я тласне към Русия

Президентът на Полша Бронислав Коморовски

Полският президент Бронислав Коморовски призова Западът да не бойкотира Украйна заради положението на бившия премиер Юлия Тимошенко, тъй като това може да тласне бившата съветска република отново в обятията на съседна Русия.

Европейският натиск срещу Киев се засили, след като Берлин обяви, че може да блокира ратификацията на споразумението за асоцииране на Украйна в Европейския съюз, а европейски лидери обявиха, че ще бойкотират финалите на Европейското първенство по футбол, които ще се играят в Полша и Украйна. В четвъртък делегацията на ЕС в Киев съобщи, че нито един член на Европейската комисия няма да посети Украйна за Евро 2012.


"Мисля, че призивите за бойкот на Украйна са напълно неадекватни по отношение на ситуацията в страната", заяви Коморовски, цитиран от Франс прес.

Европейски лидери, сред които президентите на Чехия и Германия, вече обявиха, че в знак на протест няма да посетят и срещата на върха на страните от Централна Европа в Ялта на 11-12 май. Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда за сключени "неизгодни за националния интерес" договори за доставка на природен газ от Русия.

"Файненшъл таймс": Евро 2012 не бива да се превръща в политически футбол

Шампионатът Евро 2012 не бива да се превръща в политически футбол, пише "Файненшъл таймс" в редакционен коментар.

Международната общност е права да протестира срещу начина, по който е третирана Юлия Тимошенко.

"Но призивите да се обяви международен бойкот на Евро 2012 или Украйна да бъде лишена от правата за провеждането на шампионата, са грешка."

Причините за това са няколко:
Още

"В много страни със стара демокрация е имало случаи на осъждания или на обвинения на държавни глави или на правителства заради подобно лошо отношение, но никъде това не е водило до бойкот на някакъв шампионат", заяви полският президент.

Той припомни два примера - международния бойкот на Олимпийските игри в Москва и Пекин, но подчерта, че в двата случая е ставало дума за проливане на кръв. В Москва бойкотът е бил ефект от войната, започната от Русия в Афганистан, а в Пекин - ефект от кървавата репресия на стремежите за свобода на тибетците.

"Ситуацията в Украйна не е същата, всички чувстваме много добре това", каза президентът на Полша.


Той припомни, че опитите да се развали украинското футболно първенство ще породят загуби и ще станат причина за разхищение на сили и средства и в Полша.

Коморовски подчерта, че бойкотът на шампионата в Украйна ще навреди и на украинските амбиции за членство в ЕС.

"Бойкотът може да стане повод за Украйна да избере политически път, който да е алтернативен на процеса на европейска интеграция", предупреди полският президент, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък премиерът на Полша Доналд Туск също заяви, че не подкрепя засилващите се призиви за бойкот на Украйна за Европейското първенство по футбол.

"Заявих недвусмислено пред премиера и президента на Украйна, че случаят (Тимошенко) е тест за доверие към сегашните украински власти и че репутацията на Украйна ще пострада драматично, ако не намери цивилизовано решение преди Европейското първенство," каза на пресконференция Туск.

Той призова Украйна да зачита стандартите в областта на човешките права, но същевременно изрази убеждение, че самата Тимошенко не би искала подготовката на Евро 2012 да отиде на вятъра.

"Иконата" на прозападната Оранжевата революция от 2004 г. в Украйна бе осъдена през октомври м. г. на 7 г. затвор за злоупотреба с власт, докато е била министър-председател.

Тя винаги е критикувала съдебното дело като израз на лично отмъщение на президента Виктор Янукович.

 

Виктор Янукович спечели изборите и предприе политика на по-тесни връзки с Русия.

Споделяне

Още от Свят