Натискът върху здравната система във Великобритания се засилва с наближаването на зимата

Натискът върху здравната система във Великобритания се засилва с наближаването на зимата

Националната здравна служба (НЗС) заяви, че е на ръба на претоварването на много места във Великобритания и напрежението само ще се засилва с наближаването на зимата, предаде Ройтерс.

Вчера Великобритания съобщи за 233 починали в рамките на 28 дни с положителен тест за Covid-19, което по официални данни е най-високият брой от март. Общият брой на новозаразените е 43 738 - най-високият в Европа.

Премиерът Борис Джонсън премахна почти всички ограничения, въведени заради коронавируса в Англия и все още не смята да въвежда мерки, като например задължителното носене на маски, които са повсеместни в голяма част от Европа, а ги нарича "План Б".

Но лекари изразиха тревоги, че повишаването на броя на хоспитализираните, комбинирано с натиска върху НЗС от сезонни вируси, би могло да доведе до невъзможност на болниците да се справят с дългите списъци от чакащи и да функционират нормално.

Матю Тейлър, главният изпълнителен директор на Конфедерацията на НЗС, призова да бъдат въведени мерките от План Б като носенето на маски и работата от вкъщи, които биха причинили незначителни неудобства и биха помогнали за избягване на криза.

"Здравната система е на ръба (. . .) ако бъде подложена на още натиск, няма да можем да предоставяме нивото на обслужване, от което хората се нуждаят", каза той.

Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг каза, че пореден локдаун би бил грешка и не смята, че има голяма вероятност скоро да бъдат въведени по-ограничени мерки.

"Не смятаме, че сега е времето за План Б", каза той. "Това, което се опитваме да направим, е да накараме хората, които не са ваксинирани, да се ваксинират, да увеличим инжектирането с подсилваща доза", допълни Куартенг.

Споделяне

Още от Коронавирус