Натискът за оставка на президента на Световната банка се усилва

Натискът за оставка на президента на Световната банка се усилва
Бордът на директорите на Световната банка заяви, че не одобрява скъпите екскурзии и издигане в йерархията, които президентът на банката Пол Улфовиц е уреждал за своята приятелка с екзотичното име Шаха Риза.

Улофовиц е под натиск да подаде оставка, след като призна, че помогнал за повишението на Шаха Риза на високоплатена позиция в Световната банка.

В петък бордът на директорите се събра на съвещание, а по-рано Улфовиц поднесе извинения за начина, по който е действал.

Скандалът силно отслаби позициите му в момент, когато се очакват резултатите от антикорупционно разследване по повод на помощи за определени страни, предаде ББС.

Бордът на финансовата институция излезе с изявление, че никога не е дал одобрението си за разпореденото от Улфовиц повишение на заплатата на г-жа Риза, независимо, че президентът на банката твърди обратното.

По-рано Пол Улфовиц призна пред медиите, че оставката му се разглежда като възможен вариант, а причината за това е жената, с която той живее от 2001 г., след като бракът му се разпадна. През 2005 г. Улфовиц оваканти поста заместник-министър на отбраната на Съединените щати и оглави Световната банка.

Още тогава той уредил прехвърлянето на Шаха Риза на служба в Държавния департамент. Но приятелката му останала на заплата от Световната банка. А доходите ѝ нараснали двойно и достигнали сумата от 193 000 долара годишно – повече, отколкото взима държавният секретар Кондолиза Райс.

След като скандалът нашумя, се стигна и до публичното признание на Улфовиц: “Направих грешка и се извинявам. Но ви моля за разбиране. Тогава бях нов в тази институция и плувах в непознати води”.

В петък Белият дом обяви, че президентът на САЩ Джордж Буш продължава да се отнася с доверие към Пол Улфовиц въпреки скандала с облагите за приятелката му.

"Президентът има доверие към Улфовиц и към работата му в Световната банка", каза говорителката на Белия дом Дана Перино.

Преди ден Асоциацията на служителите на Световната банка поиска оставката на Улфовиц, обвинявайки го в непотизъм.

Споделяне

Още от Свят