НАТО: Агресивните действия на Русия са заплаха, а Китай е предизвикателство

Алиансът опита да демонстрира единство, но прозират различия

Столтенберг и британският премиер Борис Джонсън, сн. ЕПА/БГНЕС

Агресивните действия на Русия са заплаха за евроатлантическата сигурност, а нарастващото влияние на Китай представя както възможности, така и предизвикателства пред НАТО. Това се посочва в заключителната обща декларация от срещата на високо ниво на НАТО в Лондон.

Форумът по случай 70-годишнината на алианса имаше за основна цел да покаже единството на съюзниците и общият документ го заяви за пореден път, но различията и напрежението остават.

В изявлението си лидерите потвърдиха своята солидарност и единство и наблегнаха на "трайната трансатлантическа връзка" между Европа и Северна Америка и споразумението за взаимна отбрана, при която нападение срещу една от страните се смята за нападение срещу всички тях.

Държавите от НАТО успяха да одобрят и отбранителния план за Балтика, въпреки че турският президент Реджеп Ердоган заплаши да го блокира заради критики на други страни членки срещу военната операция на Анкара в Сирия.

"Днес одобрихме обновения план за отбрана на Балтийския регион и Полша. Приветствам това решение, което показва, че сме способни да се движим напред", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В общата декларация се посочва, че НАТО е отбранителен съюз и не представлява никаква заплаха. В същото време организацията е готова за диалог, но от позицията на "силно сдържане".

"Привърженици сме на силната сдържаност и отбрана, като в същото време оставаме открити за конструктивен диалог с Русия", обясни Столтенберг.

НАТО ще продължава да предприема мерки в отговор на разполагането на нови руски ракети със среден обсег.

"С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО", заяви Столтенберг.

Той допълни, че решението на Турция да купи от Москва зенитно-ракетни комплекси притеснява другите съюзници.

Предизвикателството "Китай"

За първи път НАТО призна и нарастващата сила на Китай като "предизвикателство".

В документа обаче няма конкретни планове на алианса за действия спрямо Пекин.

В съвместния документ на срещата се посочва, че отбранителният съюз ще продължи да предприема мерки по въпросите на енергийната и кибер-сигурност, включително и 5G мрежите.

Разделенията

Генералният секретар отново коментира разногласията в съюза, като заяви, че те винаги ще привличат повече внимание от това, върху което съюзниците постигат съгласие.

Той отново припомни, че разногласия са съпътствали алианса от началото на съществуването му.

"Двайсет и девет различни страни сме, от двете страни на Атлантика, с различна история, различна география и политически сили на власт. Естествено, че има различия, нещо друго би било странно, но силата на НАТО е в това, че винаги сме били в състояние да преодоляваме тези различия и да се обединяваме около основната ни мисия - да се защитаваме взаимно", заяви Столтенберг.

Разединението в НАТО излезе на яве с пълна сила при откриването на срещата на върха в Лондон вчера, когато френският президент Еманюел Макрон обвини Турция в сговор с протежетата на "Ислямска държава", а Доналд Тръмп нарече "обидно" твърдението на Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт", пише в сряда лондонският вестник "Гардиън", обобщавайки информациите за срещата.

Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна заплаши да наложи вето върху защитните планове на НАТО за балтийските републики, ако алиансът не приеме неговата оценка, че сирийските кюрдски бойци край турската граница са терористи - определение, което Макрон и Пентагонът отхвърлят.

Тръмп отново постави своето искане натовските страни "нарушителки" да повишат военните си разходи, като ги предупреди, че в противен случай ще помисли за налагане на американски търговски санкции срещу тях, отбелязва вестникът.

Усещането за хаос, отразяващо още по-широките различия относно бъдещият смисъл на НАТО след Студената война, пролича в поредицата от красноречиви изявления на Тръмп пред журналисти, добавя вестникът, като се спира по-конкретно на вчерашния остър словесен спор между Тръмп и Макрон относно резултатите от борбата срещу тероризма в Сирия, и острите критики срещу последните действия на САЩ и Турция там.

Кремъл се "опасява" от плановете на НАТО

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че планираното нарастване на военните разходи на НАТО потвърждава опасенията на Русия от експанзията на алианса на Изток и опитите му да сдържа Русия.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че експанзията на НАТО и укрепването на неговата инфраструктура край руските граници застрашават националната сигурност на страната.

Песков обаче посочи, че Русия няма да бъде въвлечена "в надпревара във въоръжаването или във военните разходи" с НАТО, тъй като това ще бъде пагубно за руската икономика.

"Путин нееднократно изтъкна, че ние действаме по различен начин", каза неговият говорител.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят