НАТО: България е консуматор, а не източник на сигурност

Трябва спешна модернизация и обучение на българските въоръжени сили

България е консуматор, а не на източник на сигурност, посочва НАТО в доклад за състоянието на българската отбрана. Документът е обсъждан на 10 и 11 септември в София на двустранните консултации за преглед на националните отбранителни планове и тяхното финансиране между Северноатлантическия пакт и България. Докладът, който не е публичен, е преразказан в сряда от агенция БГНЕС. Засега няма официална реакция от Министерството на отбраната.

НАТО за пореден път критикува България, че разходите за армията непрекъснато спадат, което намалява качеството ѝ.

В документа се припомня съкращаването на българските въоръжени сили от 44 100 души на 37 100, но се отбелязва, че и военният бюджет е намаляван в съответствие с личния състав, поради което не са били освободени средства за реинвестиране в отбраната.

Отчита се спешна необходимост от финанси за модерна екипировка, адекватно обучение и поддържане на компетентността на служителите в съответствие със заеманите постове.

НАТО смята за възможно България да закупи нов тип бойни самолети през 2018 година, когато се очаква ръст на бюджета за отбрана.

В същото време е отбелязано, че поради скромните разходи за периода 2016-2018 г. няма да има възможност за никакви големи проекти и модернизация на въоръжените ни сили.

За пореден път е направена равносметката, че БВП на страната ни се е увеличил със 7.6% от 2007 до 2015 г., докато разходите за отбрана са спаднали от 1.71% през 2010 г. На 1.13% през 2015 г.

В началото на документа е констатирано, че през 2014 г. средата на сигурността на България се промени драматично. Украинската криза има дестабилизиращ ефект за българската сигурност и използването на хибридна война от страна на Русия буди дълбока загриженост.

Анексирането на Крим от Русия значително промени баланса на силите в Черно море и създаването на Интеграционен център на натовските сили като елемент от Плана за готовност за действие на НАТО е приоритет за България.

В допълнение България е развила и мерки за противопоставяне на заплахата от Русия.

Бързото завземане на територии и влиянието на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС) в Близкия изток е друг риск за националната сигурност.

Свързаното с това увеличаване броя на бежанците от Близкия изток и проникването на терористи и престъпни елементи също буди загриженост, констатира докладът.

В анализа е отбелязана и промяната на структурата на сектора и разработване на единен набор от съвременни, ефективни, професионални сили, способни на териториална отбрана и участие в пълния спектър от мисии в чужбина.

В документа е посочено още, че политиката на България в сферата на сигурността и отбраната цели гарантиране на националния суверенитет, сигурността, независимостта и националния интегритет на страната в рамките на международни организации, включително НАТО и ЕС.

Тази политика се основава на принцип, че заплахите за сигурността в голяма степен ще бъдат разгледани отвъд националните граници и поради това се изисква българските въоръжени сили да могат да се разгърнат и да действат в чужбина, като това е отразено и в Националната стратегия за сигурност от 2011 г. (НСС) и Националната стратегия за отбрана за 2011 г. (НСО).

За постигането на приоритетите ще са необходими значителни финансови ресурси, които към днешна дата не са предвидени от правителството.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?