НАТО да действа и отвъд границите си и да създаде своя ПРО

НАТО да действа и отвъд границите си и да създаде своя ПРО

Реформата на НАТО е от първостепенна важност, за да може организацията успешно да посрещне своите отговорности през 21-вия век. Алиансът трябва да запази способността си да действа отвъд своите граници и да превърне системата за противоракетна отбрана в своя мисия. Това са някои от основните препоръки на експертната група от 12 най-висши дипломати от НАТО, оглавявана от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, известна като "групата на мъдреците".

Докладът на групата, който бе представен в понеделник в Брюксел, трябва да послужи като основа за разработваната в момента нова стратегическата доктрина, целяща да направи алианса по-гъвкав и способен да се справи със съвременни заплахи като тероризма, кибервойната и пиратството. Очаква се лидерите на НАТО да завършат стратегическата концепция през ноември в Лисабон.

Експертната група на НАТО препоръчва алиансът да започне изграждането на своя система за противоракетна отбрана (ПРО). Препоръчваме системата ПРО да се превърне в мисия на НАТО, каза Олбрайт на обща пресконференция с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Расмусен на свой ред изтъкна, че решение за системата ПРО за момента няма и би трябвало да се вземе на срещата на високо равнище на пакта в Лисабон през ноември. Засега това е само заключение на експертната група, което аз лично напълно подкрепям, добави той.

Експертният доклад призовава да се положат усилия за ангажирането и на Русия с всички планове за разполагане на ПРО в Европа. "ПРО е най-ефективна, когато е съвместно дело, и сътрудничеството между алианса и неговите партньори – по-спечиално Русия – е крайно желателно", се казва в документа.

НАТО трябва да продължи да гарантира сигурността на членовете си, което прави от 1949 г. насам, и същевременно да бъде готова да се намеси отвъд територията си, пишат експертите.

През следващите 10 години НАТО ще има четири важни независими военни мисии, се казва още в експертния доклад. Първата от тях е защитата на страните членки срещу всяка заплаха за нападение - първостепенна задача на алианса от повече от 60 години.

НАТО обаче трябва да се подготви да изпраща експедиционни корпуси и във военни операции отвъд територията на пакта, какъвто е сега случаят с Афганистан, посочват експертите. Онова, което бе изключение при военната интервенция извън зоната на НАТО с Афганистан заради атентатите от 11 септември 2001 г., ще се превърне в правило.

Друга основна мисия на НАТО е сътрудничеството с други партньори по света за справяне с нови заплахи като кибератаките, пиратството, разпространението на балистично и ядрено оръжие, технологии и материали, опасността от енергиен недостиг.

Последната от четирите мисии на НАТО е да съдейства при обучаването на полицията и армията в най-нестабилните държави, за да допринесе за международната сигурност, което прави днес в Афганистан и Ирак.
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?