НАТО да обсъди преместването на американските сили в Източна Европа, поиска Робъртсън

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън заяви вчера в Букурещ, че евентуално предислоциране на американските сили към Източна Европа трябва да бъде обсъдено в Съвета на НАТО, преди да бъде взето някакво решение, предаде АФП.

"Не е правено никакво предложение за разполагане или предислоциране на американските сили в Европа и очаквам американците да се консултират със Съвета на НАТО за всяко бъдещо предложение", заяви Лорд Робъртсън пред журналисти на летището в Букурещ след няколкочасова визита в Румъния.

Казаното от Робъртсън е в отговор на разпространените по-рано вчера изявления на главнокомандващия на американските сили в Европа Джеймс Джоунс, който е и върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Генерал Джоунс потвърди, че води интензивни разговори с членовете на алианса за намаляване на американското военно присъствие в Западна Европа и разполагането на американски сили в източната част на континента.

"Този въпрос е част от мащабен план за преструктуриране на американските сили, което няма никаква връзка със ставащото в Ирак или с това, което може да стане" там, добави Лорд Робъртсън.

Малко след изявленията на Робъртсън в Букурещ САЩ заявиха, че нямат официални предложения за предислоциране на войските си в Европа

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър каза, че засега не се обсъждат официални предложения.

Всякакви промени в разположението на тези сили трябва да се разглежда в рамките на дългосрочното американско военно присъствие във всички части на света, каза Баучър. Той увери, че всеки подобен план ще бъде разискван със съюзниците в НАТО.

Главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Джеймс Джоунс, който е и върховен главнокомандващ обединените сили на НАТО в Европа, каза в Щутгарт, че със страните от НАТО се обсъжда ограничаване на американското военно присъствие в Западна Европа и пренасочването му към Източна Европа.

Според генерал Джоунс засега няма списък на бази, които ще бъдат закрити, нито план за нови бази. Той обаче потвърди пред журналисти в Щутгарт, че се мисли за установяване на бази в Полша, България и Румъния, отбелязва АП.

Целта на реструктурирането е по-бързо и гъвкаво разполагане на въоръжените сили в по-малки стратегически бази. Генерал Джоунс, който е и главнокомандващ на американските войски в Европа, наброяващи 119 000 души, обяви, че планът ще измести базите от Западна към Източна и Южна Европа, където войските ще се разполагат на ротационен принцип.

Генерал Джоунс ще направи до лятото посещения в страните от НАТО и в седемте източноевропейски страни, поканени за членство. Той добави, че до март 2004 г. ще има ясна представа какви промени трябва да се направят, посочва АФП.

Според изтекла информация министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд се възползва от проекта за преместване на базите, за да накаже "старата Европа" и конкретно Германия за несъгласието ѝ с война срещу Ирак, както и да награди страните от "нова Европа", отбелязва АП.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: