НАТО да разположи ракети "Пейтриът" край Бургас и да пази небето ни

Атлантическият съвет предлага и спешни мерки за прекратяване на зависимостта от Русия

Ракети "Пейтриът", сн. БГНЕС

Атлантическият съвет призова правителството да поиска от НАТО край Бургас да бъдат разположени ракети "Пейтриът" и да се включат съюзниците в охраната на българското въздушно пространство.  

Организацията, в която влизат десетки военни експерти, излезе с конкретни предложения към Министерския съвет преди срещата на върха на Алианса, планирана за средата на следващия месец. 
 
Атлантическият съвет на България е много активен през последните месеци, но военното министерство засега не обръща внимание на предложенията му, които често критикуват правителствените политики в сектора. 
 
Сега експертите предлагат България да инициира в НАТО създаването на механизъм за формирането на колективен отговор на Алианса при провеждането на хибридни атаки срещу някоя страна членка.
 
България е непрекъсната жертва на подобни атаки и досега институциите и службите не успяват да противодействат ефективно. 
 
Атлантическият съвет предлага всяка страна-членка да изработи до края на 2018 г. своя собствена стратегия за противодействие на хибридните заплахи, а България да се присъедини към създадения от НАТО и ЕС Европейски център за усъвършенстване на способностите за противодействие на хибридните заплахи (Hybrid COE) в Хелзинки.
 
Прекратяване на руската зависимост 
 
Организацията настоява България да работи за постигането на съгласие за краен срок, в който да бъде прекратена зависимостта на страните-членки от Руската федерация при поддръжката на основни оръжейни системи и оборудване. 
 
България е една от страните в ЕС и НАТО с най-силна зависимост от Русия. Българската армия все още разчита предимно на системи и въоръжение от съветско време, чиято поддръжка струва милиони левове и минава през руски компании. 
 
Военният министър Красимир Каракачанов на няколко пъти обаче обясни, че страната ни не може да си позволи да се освободи от съветската техника и ще продължи да я поддържа. 
 
Най-показателна е ситуацията в изтребителната авиация. България години наред не може да закупи нови съвместими с НАТО изтребители и налива пари в съветските МиГ 29. За последно правителството сключи договор с руската корпорация РСК МиГ за поддръжката им на стойност до над 80 млн. лева. 
 
България да приеме натовски сили 
 
Атлантическият съвет настоява България да приеме сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток и да поиска засилено морско присъствие в Черно море.
 
Освен това Атлантическият съвет предлага на българско военно летище да бъде разположена многонационална бойна ескадрила, която да осъществява съвместна съюзна операция по охрана на българското въздушно пространство.
 
Заради бедстващата ситуация в авиацията България има сериозни проблеми да пази небето си. 
 
Друго предложение в тази посока е разполагането на дивизион ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" край Бургас. 
 
България трябва да участва и в една от създадените четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските държави и Полша.
 
Вдигане на военните разходи 
 
Атлантическият съвет предлага България за заяви и  ангажимент за достигане на разходи за отбрана от 2% от БВП още през 2020 г., а не през 2024 г., какъвто е плана на правителството. 
 
Подобна мярка обаче много трудно би се реализирала, тъй като минава през сериозно разместване на правителствените приоритети. 
 
В момента България отделя около 1.3% от Брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана, който отива почти изцяло за заплати и текуща поддръжка. 
 
Парите за отбрана значително ще се увеличат обаче, ако се реализират проектите за купуването на нов тип изтребители, кораби и бронирани машини. 
 
Те са на обща стойност над 4 млрд. лева и трябва да бъдат изплащани разсрочено през следващите десетина години. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?