НАТО демонстрира силата си на Русия с мащабни учения в Норвегия

НАТО демонстрира силата си на Русия с мащабни учения в Норвегия

НАТО ще тества в началото на следващия месец възможностите си да спира и отблъсква евентуална атака срещу Норвегия от Русия в рамките на най-мащабните учения на алианса след края на Студената война "Трайдънт Джънкчър" (Trident Juncture), съобщи Франс прес.

НАТО ще покаже военната си мощ два месеца след края на организираните през септември от Русия учения "Восток 2018", смятани за най-големите военни маневри в руската история.

"Ще докажем, че сме способни да се защитаваме и да демонстрираме единството си", заяви вчера на пресконференция в Брюксел американският адмирал Джеймс Гордън Фого, който ще ръководи ученията.

Близо 50 000 войници, 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 бойни машини ще участват в маневрите по суша, вода и във въздуха. Началото на ученията е на 25 октомври, а краят им - на 7 ноември.

"Трайдънт джънкчър" е операция за колективна отбрана, подчерта още адмирал Фого.

Първата част на упражненията ще се състои в спирането на симулирана атака в Северна Норвегия от една част от силите, а останалите войници ще трябва да отблъснат нападението, обясни пред Франс прес канадският генерал и помощник на адмирал Фого Кристиан Жюно.

Ученията имат за цел да "демонстрират способностите за отбрана на НАТО срещу всеки потенциален агресор. Те не са насочени срещу някоя конкретна страна", подчерта Фого.

"Сухопътните маневри ще бъдат проведени на около 1000 км от границата с Русия, въздушните операции - на 500 км. Русия няма причина за безпокойство", твърди норвежкият генерал Руне Якобсен. В ученията ще участват двама руски наблюдатели и двама наблюдатели от Беларус.

НАТО ще покаже слабостите си по време на маневрите. Алиансът се състои от 29 армии, които доста се различават по ниво на обучение, въоръжение и материално състояние. Ученията ще са изпитание и за германската армия, чието въоръжение според партньорите ѝ не се намира в добро състояние.

Германия още през септември разположи в Норвегия по-голямата част от войниците и техниката, с които ще участва в маневрите. Към настоящия момент в Норвегия има близо 6000 германски войници и 3000 единици бойни машини.

Първоначално ученията ще започнат с тренировката на войниците от различните националности, а симулацията на нападението ще започне на 1 ноември, уточни генерал Жюно.

"Не очакваме всичко да е перфектно. Именно заради това организираме учения", посочи адмирал Фого.

Споделяне

Още от Свят