НАТО е далеч от споразумение с Русия за противоракетната отбрана

Далеч сме от постигането на споразумение с Русия по въпроса за противоракетната отбрана (ПРО), заяви в понеделник генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от БТА.

Той уточни, че очаква разговорите с Москва по този въпрос да продължат, макар да си дава сметка, че ще бъдат трудни. Задачата за постигането на споразумение няма да бъде лесна, знаем, че сме изправени пред големи предизвикателства по този въпрос, добави Расмусен. Той призовава руснаците да разберат, че е и в техен интерес да сътрудничат по въпроса за ПРО, тъй като руските граждани също са заплашени от възможни ракетни нападения.

Няма защо да крием, че още не сме се споразумели; поканихме Русия да сътрудничи, предложихме да бъдат установени два центъра за ПРО - за обмен на данни, за подготовка на общи учения, както и за изготвянето на общи анализи за опасностите, поясни Расмусен. Според него това е начин руснаците да се убедят, че европейската ПРО е изцяло отбранителна и не е насочена срещу Русия.

По повод започналото мащабно учение на силите за бързо реагиране на НАТО край бреговете на Балтийско море той уточни, че целта е да бъде проверена подготовката за действие в условията на кратко предупреждение за защита на всяка страна от алианса. За първи път учение от подобен мащаб ще премине под домакинството на Полша и Балтийските държави (Литва, Латвия и Естония). Финландия, Швеция и Украйна също ще участват, отбеляза Расмусен.

В учението се включват над 6000 военни от НАТО, като над половината ще участват в действителни действия в разгръщането на сухопътни, военноморски и военновъздушни сили. Учението се извършва с помощта на 13 кораба и подводници, както и 60 въздухоплавателни средства. Расмусен допълни, че през 2015 г. в Южна Европа (Испания, Италия и Португалия) предстои сходно учение.

Не виждам причини за тревоги у руснаците заради учението - то не е насочено срещу Русия, коментира Расмусен. Учението е в този район, защото домакините предложиха това, поясни той. Осигурихме пълна прозрачност, поканихме руски наблюдатели, нямаме какво да крием, те сами могат да се уверят в целите на учението, добави генералният секретар.

Споделяне

Още от Свят