НАТО експулсира двама руски дипломати

НАТО нареди да бъдат експулсирани от Белгия двама руски дипломати, замесени в шпионския скандал, при който естонски гражданин бе осъден за предаване на тайни на алианса на Москва, съобщи Ройтерс.

Двамата изгонени работят в мисията на Русия в командването на НАТО. Дипломатът пожелал анонимност е обяснил, че решението е във връзка със случая с естонеца Херман Син, осъден през февруари на 12 години лишаване от свобода заради предаването на руското външно разузнаване на над две хиляди страници поверителна натовска документация.

В сряда НАТО възобнови официалните контакти с Кремъл на ниво посланици, след като бяха замразени заради войната с Грузия миналия август. Към момента не е ясно как скандалът с изгонването на двамата руски дипломати ще се отрази на опитите за подобряване на отношенията между Алианса и Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Според вестник "Файненшъл таймс" единият от изгонените дипломати е син на руския посланик в Европейския съюз Владимир Чижов. Според изданието дипломатите са работили като агенти на разузнаването.

По-късно руското външно министерство определи като "груба провокация" експулсирането на двамата дипломати. В изявление на министерството, цитирано от РИА Новости, се посочва, че предлогът за изгонването на дипломатите е "абсолютно измислен".

"Това са възмутителни действия, които са в разрез с изявленията на ръководството на НАТО за готовност за нормализиране на отношенията с Русия”, се посочва още в изявление на министерството.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?