НАТО: Гаранциите за защитата на съюзниците са безусловни

Йенс Столтенберг, сн:ЕПА/БГНЕС

Гаранциите на НАТО за сигурността на съюзниците са безусловни, това не зависи от националните разходи за отбрана, а е следствие от стремежа за предотвратяване на конфликти. Силата на НАТО е от полза на САЩ и на Европа. Не съществува принцип "който не плаща, няма да бъде защитен". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на пакта в Брюксел във вторник.

Той направи изявлението в отговор на въпроси, свързани с реториката на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Няма да ставам част от предизборната кампания в САЩ, уточни Столтенберг. Генералният секретар, цитиран от БТА, отбеляза, че много граждани на държави, различни от САЩ, са дали живота си в Афганистан, в защита на американските интереси.

По повод Русия Столтенберг посочи, че Москва е утроила военните си разходи в последните години в съчетание с желанието не само да увеличава, а и да използва военните си възможности срещу съседни държави. Не искаме нова студена война и военна надпревара, търсим открит диалог с Москва, за да избегнем нарастване на напрежението, заяви генералният секретар.

По неговите думи Русия има право да използва бойни кораби в международни води, но изпращането на военноморски сили към Сирия се разглежда от НАТО като възможност за увеличаване на ударите по Алепо. Призоваваме Москва да посвети усилията си на намиране на политическо решение за Сирия, както и да прекрати ударите по Алепо, посочи Столтенберг.

Той съобщи, че тази седмица военните министри от алианса ще вземат решение за изпращане на нова мисия в Средиземно море, както и за допълнителна подкрепа на операцията в Егейско море. Те ще обсъдят също предстоящото от догодина разполагане на четири батальона по външните граници на пакта на изток. Военните министри ще обсъдят също присъствието на НАТО в Черно море.

Столтенберг съобщи, че от миналата седмица международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД) разполага с подкрепата на летящи радари. Полагаме усилия за пълното заличаване на ИД, поясни той.

Генералният секретар обяви намерение през ноември да посети отново Турция. Той защити правото на Анкара да преследва участниците в проваления преврат от юли в съответствие с върховенството на закона. Столтенберг очаква Турция да изпрати в НАТО нови офицери на мястото на отзованите заради опита за преврат. Сигурен съм, че Турция ще продължи да изпраща офицери в НАТО, водим разговори по този въпрос, посочи той.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?