НАТО гледа на Русия ”по-скоро като на враг”

НАТО гледа на Русия ”по-скоро като на враг”

Действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор. Това коментира в петък заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбау, цитиран от АП.

”Това е повратна точка след двете десетилетия, в които се опитвахме да се сближим с Москва”, допълни вторият човек в йерархията на алианса. Организацията обсъжда мерки, които целят да спрат евентуална руска агресия срещу която и да е от страните в НАТО, особено срешу балтийските републики.

Вършбау допълни, че очевидно руснаците са обявили НАТО за противник. По думите му анексирането на Крим и предполагаемото манипулиране на безредиците в Източна Украйна фундаментално са променили отношенията с Русия.

"В Централна Европа очевидно имаме две различни визии за това как трябва да изглежда европейската сигурност. Ние все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на избор на руските съседи, докато Русия очевидно се опитва да наложи отново своята хегемония и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на "руския свят", казва още той.

По повод засилването на активността на НАТО в Източна Европа Вършбау каза: "Искаме да сме сигурни, че ще можем много бързо да се притечем на помощ на тези държави, ако има някаква, дори косвена, заплаха и преди да са създадени на терен нови реалности".

За целта НАТО трябва да съкрати времето за реагиране на своите военни части. Сред възможните ответни действия на алианса са разполагането на по-значителен брой бойни части в Източна Европа - било постоянно, било на ротационен принцип.

Преразглеждане на споразуменията

НАТО все още не смята да нарушава политическия ангажимент, поет 1997 година, когато са договаряни отношенията с Русия. Двете страни се договарят НАТО да не разполага постоянно базирано ядрено оръжие и значителни чужди части и въоръжение на територията на държавите от бившия съветски блок, които са станали негови членки.

С това бе отговорено на притесненията на Москва, че алиансът наближава границите ѝ, а в замяна Кремъл обеща да уважава териториалния интегритет на други държави. Според Вършбау руснаците са нарушили с действията си в Украйна своята част от тази сделка.

"Сега ще е наше право” да се откажем от ангажимента от 1997 година за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа, обясни той.

Лидерите от НАТО ще обсъдят този ред от въпроси през лятото преди срещата им в Уелс на  4-5 септември. В Уелс ще се дискутира положението на четирите потенциални нови членове - Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?