НАТО готов да подпомага мисията на ЕС срещу трафикантите на хора

НАТО готов да подпомага мисията на ЕС срещу трафикантите на хора

НАТО може да подпомогне усилията на ЕС за борба с каналджиите на мигранти през Средиземно море, ако националните лидери на страните членки на алианса вземат политическо решение за това, заяви заместник-върховният главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили в Европа, британският генерал Ейдриън Брадшоу, цитиран от Ройтерс.

"Вярно е, че ние имаме (военно) присъствие в Средиземно море и, разбира се, имаме задължение според международното право да се отзовем, когато има хора в беда. Ние сме готови, стига да има политическо решение, да правим и повече", каза генералът.

Макар че има като цяло "разделение на труда" между НАТО и ЕС, "в контекста на военноморските операции в Средиземно море, където кораби на НАТО преминават или са там по други причини, те биха могли да свършат и друга полезна работа и ние сме готови да проучим тези възможности", отбеляза той.

В понеделник Европейският съюз реши да организира военноморска мисия, която има за цел да пресече нелегалния трафик на мигранти от Либия през Средиземно море към Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?