НАТО и ЕС недоволни от спецоперацията на македонските сили

Операцията на македонските сили за сигурност в Брест не може да се квалифицира като успешна. Командирите на АНА не бяха заловени, а бяха убити две лица, които макар и в униформа, са "дребни риби". Това е мнението на Брюксел, пише македонският вестник Дневник в днешния си брой.

Тези хора са обикновени престъпници, които се представят за освободители и се опитват да прикрият своите мотиви с етническа солидарност, представят се за някаква военна организация. Те трябва да се изолират и маргинализират чрез действия, които са предназначени за престъпници. Подкрепяме правителството да залови престъпниците, но същевременно да ускори изпълнението на охридския процес, заявил за вестник Дневник генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън след приключването на общата среща между политическо-военните комитети на НАТО и ЕС, която се проведе онзи ден в Брюксел.

С това се съгласил и върховният представител на ЕС по въпросите на общата външна политика и сигурността Хавиер Солана, според когото ситуацията е под контрол.

"Очевидно, е че имаше недостиг на комуникация и това бе признато от всички. Надявам се, че това няма да се повтори. Аз съм в постоянен контакт с президента на Македония, с премиера, с Али Ахмети", заявил Солана, цитиран от Дневник.

Генералният секретар на НАТО обяви, че в началото на октомври посланиците от НАТО и самият той ще пристигнат в Скопие със същото послание - справяне с престъпниците, но с пропорционална употреба на сила, посочва изданието, цитирано от БТА.

Според западен дипломат, с който разговаря Дневник, преди и по време на операцията е липсвала координация между коалиционните партньори в правителството и работата не била свършена както трябва.

Щетите, причинени с лошо изпълнената акция, не са непоправими. Ако властите в Скопие са извлекли урок от последните събития, това ще означава, че акцията си е струвала и че пропуски от този характер няма да се повторят, твърди източникът.

Според дипломати е добре, че несъгласията между Социалдемократическия съюз на Македония и Демократичния съюз за интеграция са превъзмогнати, но евентуалното повторение на грешките от миналата седмица може да доведе до непоправими щети в коалицията, отбелязва в. Дневник.

"Операциите против престъпниците трябва да бъдат дискретни и да бъдат водени от специалните сили на полицията, които сега има Македония. Те не са достатъчно обучени, но международната общност е подготвена да дава съвети", заявил дипломат, който пожелал анонимност.

Няма причина да се дава амнистия на тези лица, особено след изявленията, че ще има нови безредици, както заплаши командир Бреза, отбелязва Дневник.

Али Ахмети поиска чуждестранна помощ за амнистиране на 60 души

В същото време Демократичният съюз за интеграция чрез партийния си лидер Али Ахмети е поискал подкрепа от високопоставени представители на международната общност в страната за амнистията на 60 лица, съобщава Утрински весник.

Демократичният съюз за интеграция всъщност поискал да се оттеглят обвиненията за някои случаи, за които се водят постъпки в съда, които партията смята, че трябва да бъдат обхванати Закона за амнистията, пише в. Утрински весник, позовавайки се на партийни източници.

Партийни източници от ДСИ още преди разговорите с международните представители изразиха недоволство от досегашното прилагане на Закона за амнистия. Те смятат, че законовите разпоредби не се изпълняват последователно, особено за бившите членове на АНО, и затова се застъпват за преразглеждането на отделни случаи, пише в. Утрински весник.

В разговорите с международните представители ДСИ заявили, че е за ускоряване на обявената замяна на армейските гранични единици с гранична полиция от многоетничен състав, както и за по-голям брой офицерски кадри от албанската общност в Армията на Република Македония.

"Проектите са приети в правителството, но ние искаме по-дълбоки реформи в полицията и армията. Това означава, че е необходимо и реформиране на манталитета, което би било в съгласие с времето на интеграция", заяви вчера заместник председателят на ДСИ Агрон Буджаку, който заедно с Ахмети присъства на срещата с чуждестранните представители. Заместник председателят на ДСИ смята, че има намаляване на напрежението в Македония с общите усилия на всички и че не би трябвало станалото миналата седмица да се повтаря, отбелязва в. Утрински весник.

Международните представители изразиха задоволство от напредъка в осъществяването на Рамковия договор от Охрид, което е в интерес на всички политически партии, но казаха, че трябва да се работи още, за което е необходимо време.

Командирите Якупи и Байрами трябва да бъдат заловени до месец

Междувременно специална комисия към македонското вътрешно министерство огласи оперативен план за залавянето на командирите на албански въоръжени групи Авдил Якупи и Хамди Байрами, предаде агенция МПА.

В плана на комисията, която бе съставена по разпореждане на вътрешния министър Хари Костов, се предвижда Якупи и Байрами да бъдат заловени до един месец. Операцията ще бъде осъществена под кодовото название "Компетентност и отговорност". Според информации в македонските медии тя ще бъде проведена в района на селата Брест, Гошинце и Малино, североизточно от Скопие. Повече подробности по плана не бяха съобщени.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?