НАТО и ЕС подкрепиха действията в Сирия

Генералният секретар на ООН предупреди за риск от тотална военна ескалация в Сирия

Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепиха решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака, проведена от силите на президента Башар Асад.
 
"Това ще намали възможността на режима да извършва по-нататъшни атаки срещу населението на Сирия с помощта на химически оръжия", се посочва в позиция на Столтенберг.
 
"ЕС стои до съюзниците си на страната на справедливостта", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
 
"Ударите на Съединените щати, Франция и Обединеното кралство ясно показват на сирийския режим и на съюзниците му - Русия и Иран, че тази човешка трагедия не може на продължава, поне без да платят цената“, посочи Туск.
 
Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, употребата на химически оръжия е неприемлива при каквито и да било обстоятелства и трябва да бъде осъдена по възможно най-категоричен начин.
 
"Не за първи път режимът на Сирия употребява химически оръжия срещу цивилни граждани, но трябва да е за последен. След 8 години война, Сирия отчаяно се нуждае от трайно примирие, което да се спазва от всички страни и да създаде пътя за постигането на политическо решение чрез мирния процес в Женева под ръководството на ООН“, каза Юнкер.
 
Гутериш призова за сдържаност
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова от своя старана всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ, съобщи  Франс прес.
 
"Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш.
 
 Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.
 
"Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш. Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право.
 
Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН.   
 
Гутериш призова страните - членки на Съвета за сигурност, да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.
 
Възможна е мащабна военна ескалация
 
Малко преди това Гутериш предупреди за риск от "тотална военна ескалация" в Сирия заради хаоса в Близкия Изток и невъзможността да се постигне компромис, съобщиха световните агенции. 
 
"Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол, заплашват да доведат до мащабна военна ескалация”, заяви Гутериш по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия.
 
То се проведе малко преди САЩ, Великобритания и Франция да атакуват цели на режима на Башар Асад в Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие в град Дума преди седмица. 
 
Гутериш съобщи, че до часове експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще започнат работата си в Сирия. Той посочи, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да работят "прозрачно". 
 
Взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН
 
Американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години  на конфликта.
 
"В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това”, каза Ники Хейли.
 
”Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад", добави тя.
 
От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.
 
"Войнствената реторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."
 
По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала "провокацията" с мнимата химическа атака в Източна Гута.
 
"Руското военно министерство има доказателство за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута. Знаем със сигурност, че между 3 и 6 април представители на т.нар. "Бели каски" са били притискани от Лондон да изпълнят по най-бързия начин планираната преди това провокация. Истинската цел вече е ясна на всички - да се провокират САЩ да извършат въздушен удар срещу Сирия", посочи Игор Конашенков.
 
Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс отрече Обединеното кралство да има връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия. 
 
"Това е гротеска! Това е явна лъжа - една от най-слабите фалшиви новини, дошли от руската пропагандна машина! Но бих искала да използвам възможността и да заява категорично, че Великобритания не е и никога няма да бъде замесена в употребата на химическо оръжие". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят