НАТО и Русия не се разбраха за договора за въоръжението сили

НАТО и Русия не се разбраха за договора за въоръжението сили

Русия засега не е изпълнила всички задължения по изтеглянето на войските ѝ от Грузия и Приднестровието, заяви във вторник главният секретар на НАТО Япп де Хоп Схефер, който е на посещение в Москва.

На пресконференция след срещата си с руския президент ръководителят на Северно-атлантическия алианс обяви Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) за ябълката на раздора, след като НАТО и Русия не са постигнали компромис за неговото бъдеще, но диалогът по въпроса продължава, предаде ББС.

Москва твърди, че след като страните от НАТО отказват да ратифицират обновения вариант на ДОВСЕ, то договорът губи смисъл и заплашва с изтеглянето си от него.

В същото време алиансът настоява до ратификацията на договора Русия да изтегли войските си от Молдова и Грузия, както предвижда задълженията на страните, съгласувани в Истанбул през 1999 г. Тогава бе обновен подписаният в Париж през 1990 г. ДОВСЕ.

Схефер изрази надежда, че Москва ще се откаже от излизането си от ДОВСЕ и в бъдеще ще продължи да действа в неговите рамки.

"Доколкото ми е известно, в ДОВСЕ липсва положение на мораториум", каза ръководителят на НАТО. "Надявам се, че нашите руски приятели и колеги ще обсъдят бъдещето на договора, защото в противен случай това ще доведе до негативни последици и може само да съжаляваме, ако договорът бъде застрашен", допълни той.

Генералният секретар на НАТО съобщи също, че с руските лидери са били обсъдени проблемът в Косово и планът за разполагане на противоракетната отбрана в Източна Европа.

По думите на Яп де Хоп Схефер, той е призовал президента Путин "занаправи всичко възможно, за да реши се реши в близко бъдеще косовският въпрос в съвета за сигурност на ООН". В същото време той потвърди позицията на НАТО и поддръжката на плана на Марти Ахтисаари за предоставяне на независим статут на косово под международен контрол.

Москва заплашва да използва правота си на вето при разглеждането на резолюцията по въпроса, ако косовската независимост не бъде одобрена от сръбските власти.

Схефер се изказа критично по изявлението на Кремъл за възможното пренасочване на руските ракети към обекти в Европа в случай на разполагане на американския противоракетен щит.

"Взаимоотношенията между Русия и НАТО са партньорски и подобни заявления не се вписват в обсъжданията, заяви генералният секретар на НАТО. Той допълни, че е възможно с Русия да се разшири и задълбочи политическият диалог по въпросите за сигурността.

"За пет години дейността на съвета Русия-НАТО показа, че страните могат да си взаимодействат в дух на откровеност и честност", каза още представителят на алианса. Той припомни за съвместните военни учения и сътрудничеството в Афганистан.

Според руския държавен глава Владимир Путин е нормално да съществуват проблеми в отношенията между Русия и НАТО. Той изрази своята увереност, че те могат да бъдат решени в  хода на диалога.

"Затова и с радост ви приемаме в Москва и разчитаме, че постоянните разговори между НАТО и Русия ще помогнат за разрешаването на всички проблеми в името на международната сигурност и в името на укрепването на мира по целия свят", каза Путин на срещата си със Схефер.

Путин отбеляза, че през тази година се навършват 10  години от основополагащия договор Русия-НАТО и пет години от създаването в рамките на този договор на едноименния съвет.

"За този кратък в исторически план промеждутък от време кардинално се промениха отношенията между Русия и Северно-атлантическия алианс – от периода на конфронтация към сътрудничество", каза руският държавен глава.

"Естествено, че това е голяма, многопланова работа и тя не може да върви безпроблемно", допълни той.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че параметрите на отношенията между НАТО и Русия имат прагматичен характер и зависят от трансформацията на алианса.

"Когато се засягат въпроси, касаещи руската сигурност, ние сме готови да разискваме с НАТО своите притеснения", подчерта Лавров.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?