НАТО и Русия призоваха съвместно за честни избори в Украйна

НАТО и Русия, бившите противници в Студената война, излязоха в четвъртък с обща декларация, че обединяват усилията си за "честни и свободни" избори в Украйна, предаде ББС.

Това става на срещата на външните министри на Русия и НАТО в Брюксел, след седмиците на сблъсъци между Запада и Москва за фалшифицираните президентски избори в Украйна.

Преди два дни различията по повод на анулираните миналия месец избори в Украйна попречиха на приемането на заключителното комюнике на срещата ОССЕ в София.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер приветства постигнатото в четвъртък споразумение като "значим пробив", предаде АФП.

"Призоваваме всички страни да продължат да избягват употребата или подтикването към насилие, да се въздържат от заплахи на избиратели и да работят за осигуряването на свободен, честен изборен процес, който отразява волята на украинския народ", се посочва в съвместната декларацията на министрите от НАТО и Русия.

Ние подчертахме, че подкрепяме независимостта, суверенитета, териториалната цялост и демокрацията в Украйна. Това е от голямо значение за общата и неделима сигурност на всички нас, каза Схефер пред репортери.

Той изтъкна, че по-рано през тази седмица на срещата на ОССЕ в София страните не са успели да постигнат споразумение за обща декларация по повод обстановката в Украйна поради размяна на остри реплики между Сергей Лавров и Колин Пауъл, което според генералния секретар на НАТО придава още по-голямо значение на подписания в четвъртък документ.

Лавров: Геополитически Украйна не може да е само с Изтока или Запада

На пресконференция след срещата Русия - НАТО руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна сама трябва да определи външнополитическите си приоритети, предаде ИТАР-ТАСС.

В геополитически смисъл Украйна не може да бъде само с Изтока или със Запада, тя се намира в Европа, граничи с ЕС, НАТО и ОНД включително с Русия, допълни той. Всички опити тя да бъде накарана да избира между едната или другата страна смятам за неправилни, подчерта руският външен министър.

На въпрос дали е преодоляна конфронтацията между Русия и НАТО по въпроса за Украйна Сергей Лавров отговори, че такава не е съществувала.

Оспорваните президентски избори в бившата съветска република предизвикаха безпрецедентна за последните години конфронтация между Русия и Европейския съюз.

Украинският премиер Виктор Янукович, обявен първоначално за победител, беше подкрепен от Москва, докато неговият съперник Виктор Юшченко имаше подкрепата на западните страни.

САЩ и ЕС не признаха изборните резултати, които впоследствие Върховният съд обяви за невалидни поради допуснатите множество нарушения.

Палатковият лагер в Киев остава

Макар че щабът на Юшченко призова в сряда за прекратяване на протестите, много хора заявиха, че ще останат по улиците докато той победи. Самият Юшченко каза, че палатковият лагер в центъра на Киев ще бъде реорганизиран, но не и вдигнат.

"Остават дни до окончателната ни победа. Призовавам ви да бъдете особено активни в тези дни", каза той пред хилядите си привърженици на площад Независимост.

В сряда украинският парламент одобри исканите от опозицията промени в избирателните закони, както и прехвърлянето на част от президентските правомощия към парламента, за което настояваше правителството.

Юшченко смята, че промените отварят пътя за неговата изборна победа на прегласуването на втория тур на изборите.

ЕС и САЩ заявиха, че са доволни от приетите промени в избирателните закони.

Междувременно правителствените служители в Украйна започнаха да се връщат на работните си места, след като опозицията прекрати протестните акции по блокада на правителствените сгради. Това стана след постигнатия компромис между правителствените и опозиционните партии в страната по гласуваното в парламента законодателство, което разчисти пътя за повторение на втория тур от изборите на 26 декември.

Кучма освободи генералния прокурор под натиск

В сряда отиващият си президент Леонид Кучма подписа указ за освобождаването на генералния прокурор Генадий Василиев, който подаде оставка под натиска на опозицията.

На 22 ноември, ден след втория тур на изборите, когато Украйна бе заляна от протести, от името на генералната прокуратура, вътрешното министерство и службата за сигурност бе разпространено съобщение, че са готови да пресекат бързо и твърдо всяко беззаконие в случай на заплаха за конституционния ред и сигурност. Впоследствие службата за сигурност отрече да има нещо общо с този документ и заяви, че той е пуснат от прокуратурата.

Споделяне

Още от Свят