НАТО и Русия със съвместна система за откриване на експлозиви в обществения транспорт

Система за откриване на експлозиви в средствата за обществен транспорт, разработена в рамките на сътрудничество между Русия и НАТО, беше изпитана успешно в метрото на европейска столица, проправяйки пътя към нейното по-нататъшно развитие, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на алианса.

Изпитанията са били извършени в края на юни. Те са били първи етап от разработването на програмата Стандекс. Системата е позволила да се идентифицира заподозрян човек и да се открият експлозиви, укрити по тялото му, се допълва в съобщението.

Системата се основава на  различни технологии, по-специално микровълнов анализ, с който се откриват аномалии в молекулярния състав на предметите и хората, както и спектроскопия, за да се открият следи от експлозиви.

Проектът ще влезе във втората си фаза, посветена на управление на кризисна ситуация, при която човек, заподозрян, че се опитва да извърши терористична атака, ще бъде идентифициран.

Изпитанията ще бъдат извършени в Русия.

Лондон, Москва и  Мадрид в последно време пострадаха от атентати в метрото и други обществени превозни средства.

Системата ще бъде развита на промишлено ниво от края на 2015 г. Сега се водят преговори с компании. Проектът Стандекс стартира през 2010 г. в рамките на съвета НАТО-Русия и струва 4,8 милиона евро. Няколко страни му сътрудничат - САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Италия и Турция.

Споделяне

Още от Свят