НАТО и Русия възстановяват отношенията си

Възможно е замразените миналата година заради войната в Грузия отношения между НАТО и Русия да бъдат възстановени в близките седмици. Това става ясно в понеделник от изявление на говорителя на НАТО Джеймс Апатурай, цитирано от Ротерс.

Говорителят съобщи, че генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер планира да възстанови контактите на високо равнище с Русия. "Нямаше взаимни обвинения между представителите и те всички очакват следващата стъпка, която е контакт на политическо ниво между генералния секретар и руските лидери в идните седмици", заяви Джеймс Апатурай след първата от август насам среща между посланиците на страните от НАТО и руския постоянен представител в алианса Дмитрий Рогозин.

Русия не вижда пречки пред възстановяването на пълни връзки с НАТО още следващия месец, заяви Рогозин след неофициалните разговори в Брюксел. Перспективата за бързо възстановяване на отношенията в момента е напълно открита и не изключвам това да стане още през втората половина на февруари, каза той в интервю за Ройтерс. Рогозин заяви, че разговорите са били конструктивни и на тях са обсъдени всички въпроси, включително и тези, по които има разногласия като причините и обстоятелствата за конфликта в Северен Кавказ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?