НАТО и САЩ пренебрегнаха офертата на Путин за щита

НАТО и Вашингтон официално обявиха в петък, че предложението на руския президент Владимир Путин за разполагане на елемент от противоракетния щит в Азербайджан няма да прекрати преговорите с Полша и Чехия, съобщава електронното издание EUobserver.

“Аз не мисля, че предложението на президента Путин за азербайджанския радар може да замести или е алтернатива на двустранните преговори на САЩ с Чехия и Полша”, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер след заседанието на Съвета НАТО - Русия.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс подробно обясни на своя руски колега Анатоли Сердюков, че радарът в Азербайджан може да бъде само “допълнителна възможност” и допълни, че “Белият дом възнамерява да процедира с радар в Чехия”.

Руският министър не направи никакъв коментар след срещата. Точно преди една седмица Путин, който ожесточено се съпротивлява срещу американския план за ПРО в Европа, предложи САЩ да използва радарната станция Габала в Азербайджан. С/лед това каза, че съоръжението може да е в Турция, в Ирак или на платформи в морето.

Преди това Путин заплаши, че ще насочи руски оръжия срещу Европа, ако САЩ разположат 10 ракети – прехващачи в Полша и построят радар в Чехия. Вашингтон настоява, че съоръженията ще се строят за защита от враждебно настроени държави като Иран и Северна Корея, но Кремъл твърди, че така се нарушава балансът на силите в Европа и вижда в това враждебно за Русия действие.

Въпреки продължаващите различия в мненията, двете страни явно са се придвижили напред от ледената риторика, която поддържат в последните седмици. “Аз съм изключително удовлетворен от атмосферата и тона на днешната среща”, коментира шефът на НАТО.

От своя страна Гейтс заяви, че вратата за общи действия между САЩ и Русия е отворена и че американски военни експерти ще проучат предложението на Путин.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?