НАТО: Икономическите санкции са един от вариантите за противодействие на Русия

Столтенберг

НАТО разполага с редица варианти за действие, ако Русия използва сила срещу Украйна, като те включват икономически, финансови и политически мерки, заяви генералният секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Разполагаме с широк спектър от възможности, за да гарантираме, че за Русия ще има сериозни последици, ако отново използва сила срещу независима, суверенна страна - Украйна", заяви Столтенберг на пресконференция в Рига.

Това включва всичко, икономически и финансови санкции, политически ограничения, а вече и укрепналата ни колективната отбрана след 2014 г., когато те анексираха незаконно Крим, най-значителното ѝ подсилване след Студената война, допълни той в кулоарите на срещата на външните министри на страните от НАТО.

Подкрепата на НАТО за териториалната цялост на Украйна "остава непоклатима", а Киев е "близък и високо ценен партньор", подчерта генералният секретар.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес, че Русия няма право да възпрепятства близките връзки между Киев и НАТО и всякакви гаранции за сигурност, предвиждащи Алиансът да не се разширява на изток, което Москва би могла да поиска от Запада, също биха били нелегитимни, подчерта той.

Кулеба добави, че остава открит въпросът колко тежки биха били евентуални санкции на ЕС, ако Русия започне ново нападение срещу Украйна. Но евентуален пакет, който да предотврати подобно действия от страна на Русия, би бил стъпка в правилната посока, добави той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят