НАТО: Има голяма вероятност от руско нашествие в Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че име "голяма вероятност" Русия да извърши военна интервенция в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

На въпрос на агенцията Рамсусен по време на интервю как оценява шансовете за руска инвазия Расмусен отговори: "Много голяма вероятност". Той добави, че Москва запазва засиленото си военно присъствие по източната граница на Украйна.

"Виждаме как Русия развива реториката си и търси претекст за такава операция под прикритието на хуманитарна операция и виждаме военно разгръщане, което може да бъде използвано за извършването на такава незаконна военна операция в Украйна", заяви Расмусен.


Русия ще изпрати хуманитарна помощ в Украйна само ако всички страни в конфликта се споразумеят за тази стъпка, заяви същевременно говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Хуманитарна помощ на Украйна ще бъде оказана незабавно след съгласуването на всички нюанси, каза Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тече много напрегната работа. Ако успеем да съгласуваме всички условия и нюанси, помощ ще бъде оказана незабавно, тъй като трагичната хуманитарна обстановка в района не търпи отлагане, каза Песков.

Украйна неколкократно заяви, че се опасява от инвазия от страна на Русия под прикритието на хуманитарна операция. Западни политици също заявиха, че всеки опит на Москва едностранно да прати хуманитарна мисия в Украйна ще се разглежда като инвазия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят