НАТО: Мирното споразумение в Афганистан е по-близо от всякога

Представители на САЩ и талибаните твърдят, че на преговорите в Доха е постигнат отличен напредък

НАТО: Мирното споразумение в Афганистан е по-близо от всякога

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че има реален шанс за мир в Афганистан в момент, когато САЩ и талибаните водят преговори в Катар, предаде Ройтерс.

"Виждаме реален шанс за мир в Афганистан, по-близо сме до мирно споразумение от когато и да било", каза Столтенберг на пресконференция в Уелингтън, Нова Зеландия.

САЩ и талибаните постигнаха отличен напредък в преговорите за слагане на край на продължаващия от 18 години конфликт в Афганистан, обяви американският пратеник Залмай Халилзад, цитиран от Франс прес.

Осмият кръг от преговорите започна в събота в столицата на Катар.

"Опирайки се на отличния напредък, постигнат в Кабул миналата седмица, прекарах последните дни в Доха, фокусирайки се върху все още неуредените въпроси, за да сключим евентуално споразумение с талибаните", написа Халилзад в "Туитър".

Сключване на споразумение би позволило изтегляне на американските войски при определени условия, добави той. По думите му четирите стълба на такава спогодба ще са изтегляне на американския контингент, ангажимент от страна на талибаните да скъсат връзките си с Ал Каида, спиране на огъня и преговори с правителството в Кабул.

САЩ и талибаните преодоляха различията си по отношение на изтеглянето на американските войски от Афганистан, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление от днес на представител на талибаните.

Съгласие е постигнато и за това талибаните да преустановят отношения с други екстремистки организации.

Талибаните се обърнаха днес и с призив към афганистанците да бойкотират президентските избори в Афганистан идния месец и ги предупредиха да не участват в предизборни прояви, които могат да се превърнат в мишена за нападения.

Талибаните определиха предстоящите на 28 септември избори като фарс, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?