НАТО може да поеме по-голяма роля в Ирак

Новият генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че пактът може да се съгласи да играе по-голяма военна роля в Ирак, ако това бъде поискано от новото иракско правителство, предаде Би Би Си.

При първата си среща с американския президент Джордж Буш от встъпването в длъжност през януари т.г., Хор Схефер каза още, ще настоява за по-широко присъствие в Афганистан на водените от НАТО международни сили за сигурност (ИСАФ).

Съединените щати вече изразиха желание НАТО да поеме по-сериозна роля в Ирак, което е свързано и с намеренията за съкращаване на американските войски там.

НАТО би могъл да играе по-важна роля в Ирак, ако едно бъдещо суверенно иракско правителство изрази такова желание, каза Схефер пред журналисти след срещата си с Джордж Буш в Белия дом.

САЩ предвиждат да прехвърлят управлението на Ирак на преходно иракско правителство на 30 юни. За момента НАТО оказва само логистична подкрепа на разположените в Ирак полски военни части, посочва АФП.

Президентът Буш приветства изявлението на генералния секретар на НАТО. Той има желание в Ирак да влязат повече чужди войски, като изтеглянето на американските да започне преди президентските избори в Америка през ноември, отбелязва Би Би Си.

Администрацията на Буш се опасява, че неуспехът в издирването на оръжия за масово поразяване в Ирак почти година след военната инвазия може да се окаже проблем за изборната кампания на Буш, особено американските войски продължат да дават големи жертви там.

По време на съвместната пресконференция с Буш обаче Хоп Схефер даде да се разбере, че мисията в Афганистан остава приоритет за НАТО.

Пактът отговаря за мироопазващите войски в столицата Кабул, но се опитва да разшири присъствието си в други райони на Афганистан.

Генералният секретар на НАТО каза, че международната общност трябва да спечели мира в Афганистан, ако иска да спечели войната срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят