НАТО настоя Москва да изтегли войските си от Приденстровието

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви в четвъртък, че някои членки на НАТО няма да ратифицират договора за ограничаване на обикновените въоръжения в Европа с Русия, докато Москва не изтегли войските си от отцепилата се Приднестровска република, съобщи Асошиейтед прес.

Яп де Хоп Схефер обсъди положението в Приднестровието с молдовския президент Владимир Воронин и други държавни ръководители и призова ЕС, САЩ, Русия и Украйна да помогнат за бързото решаване на проблема в проруския сепаратистки район, където местните власти наскоро закриха училищата на молдовски език.

В отговор властите в Кишинев наложиха икономически санкции на самообявилата се Приднестровска република.

Преди да бъде избран за генерален секретар на НАТО, Яп де хоп Схефер беше ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Заедно с Русия и Украйна ОССЕ бе посредник между правителството на Молдова и сепаратистите след кръвопролитната война в района през 1992 г, отнела живота на 1500 души.

В интервю за правителствения вестник "Независима Молдова" външният министър Андрей Стратан заявява, за 13-те години, откак са започнали, петстранните преговори по приднестровския проблем (тоест с посредници ОССЕ, Русия и Украйна) вече са изчерпали всичките си възможности, предаде ИТАР-ТАСС. Министърът напомни за идеята на молдовския президент Владимир Воронин да бъде подписан пакт за стабилност в Молдова с участието на САЩ, Европейския съюз, Румъния, Русия и Украйна.

Споделяне

Още от Свят