НАТО не планира да праща войски в Украйна

НАТО не планира да праща войски в Украйна

Изпращането на войски на НАТО в Украйна в момента не е на дневен ред. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

"Изпращането на войски на НАТО в Украйна не е на дневен ред. Ние предоставяме на Украйна сериозна политическа и практическа помощ: подкрепяме суверенитета ѝ, мирния процес, изпълнението на Минските договорености, а също така подпомагаме реформирането, модернизацията на украинските въоръжени сили с оглед повишаване на отбранителната способност на страната", каза Столтенберг пред финландската телевизия MTV3.

Всяка страна от алианса трябва сама да реши дали да доставя оръжия на Украйна, посочи той. "Украйна има право да се брани. Но колкото до оръжейни доставки, - този въпрос трябва да реши сама всяка от страните членки", отбеляза генералният секретар на пакта.

Ситуацията с примирието в Украйна днес е "твърде крехка", но като цяло "режимът за спиране на огъня се спазва", констатира той.

"Имаше някои инциденти, когато бе нарушаван. Според мен обаче трябва да направим всичко, на което сме способни, за да открием мирно, политическо решение за конфликта и основата за това е трайното примирие, а също така изтеглянето на тежката военна техника и изпълнението на другите точки от Минското споразумение", каза Столтенберг.

Споделяне

Още от Свят