Андерс Фог Расмусен:

НАТО не поставя под съмнение предаността на България, но Русия е много активна

"Подготвени семе да защитим всяко късче от територията на съюза"

Расмусен, сн. БГНЕС

Нямам причини да поставям под съмнение предаността на България към НАТО или към ЕС, заявява генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за румънския информационен сайт "Хотнюз".

 

Изданието пита Расмусен дословно: "Германската тайна служба е притеснена от факта, че България отговаря на поръчките на Москва, както съобщи германският печат. Имате ли подобни притеснения и за Румъния?".

 

В отговор генералният секретар отговаря: "Наскоро посетих България и нямам причини да поставям под съмнение предаността на България към НАТО или към ЕС. Но, очевидно, Русия е доста активна и когато стане въпрос за България".

 

Запитан за Румъния, той отговаря: "В Румъния нямам конкретни примери, но ще бъда изненадан ако Русия не е активна и в Румъния".

 

Генералният секретар на НАТО казва още, че няма никакво съмнение, че Русия ще засили натиска си в Молдова, вероятно и в Грузия, в очакване на финализирането на споразуменията за асоцииране с ЕС.

 

"Виждал съм това в миналото, ще го видя и в бъдеще, защото това е целта на Русия: да възпрепятства тези държави да имат близки отношения с ЕС и НАТО", посочва пред румънския информационен сайт Расмусен, който е на посещение в Букурещ. Според него няма съмнение, че незаконните военни действия на Русия в Украйна имат въздействие отвъд Украйна.

 

"Става въпрос за дългосрочната цел на Русия да възстанови сфера на влияние в бившото съветско пространство. Това включва и интересът на Русия да удължи конфликтите в близост: Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия, както и Крим. Русия използва тези замразени конфликти, за да пречи на съответните държави да следват пътя на присъединяване към ЕС и НАТО", казва Расмусен.

 

"Подготвени семе да защитим всяко късче от територията на НАТО"

 

Той коментира още, че незаконните военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на НАТО е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки.

"Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки. (...) Всички наши мерки са чисто отбранителни. При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заявява Расмусен в друго интервю за румънска
телевизия.

Той обяснява, че НАТО има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка, НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения.

"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", казва Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен казва, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките.


"Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добавя той.

Расмусен казва още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по - "усложнен" подход, използвайки "модерни техники на война".

"Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", казва Расмусен, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят